Datum objave: 27. Svibanj 2013

Ministrica kulture najavila pomorski muzej Mediterana na sv. Nikoli

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministrica kulture RH  Andrea Zlatar  Violić boravila je danas poslijepodne u Šibeniku kako bi iskazala svoju potporu stranačkim kolegama, Petru Baranoviću u izborima za zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika i Petru Mišuri, koji se natječe za zamjenika županice, a obišla je i tvrđavu svetog Mihovila na kojoj se gradi pozornica i tvrđavu Barone na kojoj će biti uređen virtualni park s prikazom povijesnog nasljeđa. Novinarima je kazala kako je dobro što šibenske tvrđave, koje su imale obrambeni značaj, sada dobivaju funkciju u razviju kulturnog turizma i edukaciji. Domaćini su joj bili i šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović. Dr. Županović je, zahvaljujući pogledu na cijeli Šibenik koji se pruža s tvrđave Barone, ministricu upoznao i s drugim razvojnim projektima koji se provode u Šibeniku.

U izjavi novinarima  posebno je istaknula tvrđavu Barone za koju je Udruga „Juraj Dalmatinac“ od ministarstva kulture dobila novac za projekt.“Drago mi je što je riječ o mladim ljudima koji su se na tome angažira što pokazuje kontinuitet u brizi za grad. To će biti, kazala bih, prije najmoderniji oblik virtualnog park nego muzej, a u njemu će se posjetitelji, zahvaljujući modernoj tehnologiji, moći vratiti u prošlost i vidjeti ključne trenutke povijesti ovog grada. Oba projekta koja sam obišla su dobra i zbog toga što nisu invazivni prema baštini, čuvaju originalnu fortifikaciju i istodobno nas vraćaju u prošlost.Nadam se da će u tomu smislu biti i valorizirane sve četiri šibenske tvrđave, ali je svakako tvrđava svetog Nikole. Prema planu, u podrumskom dijelu uredit ćemo mediteranski pomorski muzej s promjenjivim postavom, a obuhvatit će i prikaz jednog dijela brodograditeljske tradicije iz cijelog Mediterana,a gornji dio ostaje kakav je za obilazak“, istaknula je ministrica.

Napomenula je da bi,prema izračunima sveti Nikola imao oko 300 000 posjetitelja godišnje te da će Grad Šibenik i ministarstvo kulture izraditi projektnu i izvedbenu dokumentaciju, a onda će se odrediti kako će se ta investicija izvesti. U svakom slučaju bit će to kroz partnerski odnos Grada i ministarstva u kojem će većinu imati država. Ministrica je upozorila da bi već sada trebalo usmjeravati nekoliko mladih ljudi da se školuju za rad u budućem muzeju na tvrđavi svetog Nikole kako se Šibenik ne bi dogodila situacija u Vukovaru, da nemaju kadrova za takve poslove.
 

Iz kategorije: Vijesti