Datum objave: 27. Svibanj 2013

Aktualna vlast očistila TEF od opasnog otpada, sumnjive radnje bivše vlasti!

Diana Ferić
Diana Ferić

"Opasnog otpada nema na prostoru bivše TEF-a što potvrđuje da je sanacija tog prostora uspješno dovedena do kraja pa se u narednom razdoblju aktivnosti mogu preusmjeriti na rješavanje dužničko-vjerovničkih odnosa i valorizacije tog vrijednog zemljišta“, priopćili su na današnjoj konferenciji za novinare dr. Ante Županović, šibenski gradonačelnik i Krešo Šakić, direktor TEF –a. To su potkrijepili izvješćem relevantnog Laboratorija iz Čakovca koje su predočili novinarima. Gradonačelnik Županović je kazao kako je aktualna gradska vlast ispunila obećanje i u četiri godine sanirala TEF bez da troši novac iz gradskog proračuna jer račune plaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Krešimir Šakić je iznio, kako je kazao, utemeljenu sumnju da je bivša HDZ – ova državna vlast sanaciju TEF –a koristila za izvlačenje novca pa je kao dokaz iznio svjedočenje vlasnika zadarske tvrtke „Sirovina“ koja je bila angažirana na čišćenju prostora TEF –a za bivše lokalne HDZ – ove vlasti u procesu protiv Ive Sanadera u kojem on potvrđuje da je 2 milijuna kuna poklonio HDZ – u za humanitarne svrhe. „To je točno toliko koliko je ta tvrtka dobila od TEF –a za posao koji uopće nisu obavili“, kazao je Šakić.

Na području TEF –a još se nalazi oko 40 000 tona otpada koji je potpuno bezopasan pa je njegov stav da ga se neće drugdje odlagati i nabijati dodatne troškove nego će ga se pokušati prodati i iskoristiti na čemu već rade.

Gradonačelnik Županović je istaknuo kako su stvoreni uvjeti da se prostor TEF –a iskoristi za razvoj Šibenika i to prvenstveno u vezi s revitalizacijom povijesne jezgre s kojom je povezan. Prvi korak bit će, kazao je, izgradnja marine, a planirana je i gradnja hotela, možda i sportske dvorane te drugih sadržaja koji će pridonijeti i oživljavanju stare gradske jezgre.

Krešimir Šakić prozvao je šibensko – kninskog župana Gorana Pauka da je svojim izjavama o navodno opasnom otpadu na prostoru TEF –a i plaži Banj paniku u javnosti te da je u TEF slao inspekcije i iznosio neistine: „I mi smo za to da da se sve sumnje raščiste pa smo zbog toga i naručili ova istraživanja koja su potvrdila i da oko 6 000 kubičnih metara otpada u TEF –u nije opasan, ali smo protiv širenja panike u javnosti“, zaključio je Šakić.

Iz kategorije: Vijesti