Datum objave: 25. Svibanj 2013

Šibenik se konačno odužio znanstveniku i humanistu Petru Guberini

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliki dan za Šibenik – tako su današnju svečanost u povodu 100. rođendana znanstvenika i humaniste, Šibenčanina Petra Guberine i otkrivanje spomen ploče s njegovim likom na njegovoj rodnoj kući u Docu komentirali organizatori i sudionici tog događaja.Šibenik se konačno odužio tom velikanu koji je iz njega poniknuo!

Organizatori su bili Grad Šibenik i Poliklinika SUVAG uz potporu profesora Mladena Lovrića i Ive Livakovića. U Šibenik je tim povodom stiglo šezdesetak sudionika 8. međunarodnog kupa o Petru Guberini koji se protekla dva dana održao u Zagrebu. Među njima su bili i predstavnici dalekog Japana i Zinaida Maksimova Semonovna, doministrica socijalne skrbi države Jakutije u Ruskoj federaciji u kojoj se primjenjuju verbotonalne metode i druga znanstvena dostignuća Petra Guberina koja su desecima tisuća gluhonijemih ljudi u svijetu omogućila da komuniciraju. Nazočne su bile i supruga Petra Guberina Vera, obje njezine kćerke, Ljerka i Maja koje inače žive u Parizu te unuk Nikola koji su bili presretni što se Šibenika na taj način sjetio Petra Guberine.

Uvod u svečanost koja je održana u prepunoj Gradskoj vijećnici bio je igrokaz dvoje polaznika glumačke skupine koji su pripremili logopedica Romana Mačukat i redatelj Serđo Mioč, a publiku su uveli u za Šibenčane ipak nepoznatu priču o važnosti djela njihovog sugrađanina Petra Guberine. „Svatko se negdje rodi, to ne možemo birati. Ali kada se jedan ovakav čovjek rodi u Šibeniku, u Docu i od tamo pođe u svijet koji na tako mnogo načina učini boljim mjestom, i kao znanstvenik, ambasador, borac za ljudska prava, onda sve nas koji smo iz Šibenika, ili čak poput njega iz Doca, ispunjava posebnim ponosom, kazao je na svečanosti dr. Ante Županović, gradonačelnika Grada Šibenika koji je podsjetio i na Gubrinino prijateljstvo s poznatim afričkim književnikom i borcem za crnačka prava Aime Ceasireom kojeg je i doveo u Šibenik te je zaključio:

„Nije lako govoriti o čovjeku koji je upravo govor posvetio cijeli svoj život. O čovjeku koji je za govor zapravo najviše učinio djelima. Ta nam djela svima ostaju da ih baštinimo i generacijama novih znanstvenika da nastavljaju razvijati njegove metode. To je istinska ostavština Petra Guberine i ljepota znanosti. Naše djelo otkrivanja spomen ploče zahvala je jednom od najvećih Šibenčana za sve što je svojim radom učinio za svijet. Šibenik to cijeni i ponosi se što iz našeg kamena izrastaju velikani čovječanstva“

Doc.dr.sc. Adinda Dulčić, ravnateljica Poliklinike SUVAG podsjetila je na značaj verbotonalne metode koju je Guberina „poklonio“ svijetu i koja se primjenjuje u 60 država. „Petar Guberina da je jedna od najvećih doprinosa duhovnoj znanosti. Nadišao je svoju dob i buduća stoljeća“, kazala je.

Na skupu je govorila i pomoćnica ministra socijalne skrbi ruske federalne jedinice Jakutije na krajnjem sjeveroistoku Rusije, najveće federalne jedinice na svijetu u kojoj od 1990. godine djeluje centar SUVAG. Ona je i bila si suradnica dr. sc. Petra Guberine te je emotivno govorila o tomu koliko su njegova otkrića i metode pomogli djeci i njihovim roditeljima.

Na uglavnom nepoznate detalje iz života Petra Guberine podsjetio je profesor Ivo Livaković koji je i suorganizator obilježavanja njegova 100. rođendana u Šibeniku kazavši za njega kako je jedna od najvećih Šibenčana svih vremena. Ispričao je kako je Guberina kao mladić 1933. godine održao koncert na orguljama u Katedrali te da je, kako je bio siromašan u Zagrebu držao i repeticije kako bi se školovao.

Profesor Mladen Lovrić, inicijator postavljanja spomen ploče na rodnu kuću Petra Guberina i njegov suradnik kroz 40 godina u svom je govoru naglasio Guberininu ljubav prema Šibenika, ali i da je ogromno znanje prenio svojim učenicima i suradnicima koje je zvao „dico moja“ zaključivši da je Guberina objedinio cijeli svijet.

Nakon te svečanosti udovica Petra Guberina Vera i gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović otkrili su spomen ploču s reljefnim likom Petra Guberine koju je izradio šibenski kipar i njegov rođak Ale Guberina. Supruga i kćeri Petra Guberine vrlo su zadovoljne što konačno u Šibeniku postoji znamen koji ukazuje na važnost djela Petra Guberine jer je on Šibenik, kako su nam kazale uvijek nosio u srcu i uvijek je isticao svoju pripadnost tom gradu, a tu ljubav prema Šibeniku prenio je i na njih i na njihovu djecu.

Petar Guberina završio je šibensku Gimnaziju 1933. godine. Na strani narodnooslobodilačkog pokreta. Godine 1945. bio je delegat Jugoslavenskog crvenog križa u Ženevi, a od 1947. do 1951. radio je u diplomaciji, prvo u Ateni, a zatim u Ujedinjenim narodima. U više od 60 zemalja svijeta tumačio je svoju teoriju, kao ekspert ili voditelj projekata za širenje verbotonalnog sistema i osnivanje verbotonalnih ustanova. Bio je član brojnih međunarodnih stručnih društava, dvostruki je nositelj Ordena „Legije časti“ Republike Francuske te više drugih odličja i priznanja.

Akademik Petar Guberina objavio je više od 200 znanstvenih radova. Prevođen je na mnoge jezike, uključujući japanski i arapski, ali njegov najveći doprinos nalazi se Ulici kneza Ljudevita Posavskog u Zagrebu gdje ponosno stoji poliklinika SUVAG koju je utemeljio i godinama vodio. Poliklinika SUVAG postala je i ostala središnja ustanova za istraživanja, razvoj i primjenu verbotonalnog sistema i metode, koja se odatle proširila diljem svijeta. Onda i danas, SUVAG je prilika svoj djeci s poteškoćama u govoru da ga vježbaju i usavršavaju te budu ravnopravni sudionici u razgovoru, što je prilika koja će u mnogočemu učiniti njihov život boljima. To je ona prava vrijednost istinskog znanstvenika i velikog čovjeka.
Broj pogrešaka: 5, vrijeme obrade: 4888 ms (4516 ms)
Valid HTML 4.01 Strict Facebook: Hašek je i moj prijatelj Uslugu podupire Agrokor O projektu © 1991.-2013., FER

Iz kategorije: Vijesti