Datum objave: 24. Svibanj 2013

LIJEČNICI:Šibenska bolnica je na udaru laži i dezinformacija

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr. Željko Burić: „Ako iza laži i objeda o šibenskoj bolnice stoje politički motivi pozivam one koji odapinju takve otrovne strelice da pucaju na mane kao kandidata za gradonačelnika, a ne na moje kolege.“                                                                                                                                                                                                                                         

Ravnatelj Opće bolnice Šibensko – kninske županije dr. Željko Burić, članovi Stručnog vijeća bolnice, šefovi bolničkih odjela, zamjenik ravnatelja za ekonomsko poslovanje, te šefovi računovodstva, tehničke službe i kuhinje, održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su se očitovali o, kako je rečeno, lažima, dezinformacijama i objedama na račun bolnice kojima se uznemirava javnost i vrijeđa elementarno ljudsko dostojanstvo i čast svih djelatnika bolnice.  
„Danas istupam samo i isključivo kao ravnatelj bolnice jer to što se pokušava plasirati u javnosti dezauvira i vrijeđa sve liječnike i medicinsko osoblje bolnice, sve šefove odjela i sve ostale djelatnike ove ustanove, omalovažava sav njihov rad, stručnost, znanje pa ako hoćete i elementarno ljudsko dostojanstvo. To nije u redu i takve se tendencije moraju zaustaviti. Ako iza takvih dezinformacija stoje politički motivi onda one koji odapinju takve otrovne strelice pozivam neka pucaju na mane kao kandidata za gradonačelnika, a ne na moje kolege,“ kazao je dr. Željko Burić.

Komentirajući tvrdnje da je Opća bolnica šibensko – kninske županije prezadužena, da šibenski studenti medicine po završetku fakulteta ne mogu dobiti specijalizacije te posebno navode da zbog navodno lošeg rada i lošeg stanja na odjelima bolnica ima loš status i da je je zbog toga loše kategorizirana, dr. Burić je kazao da je riječ o neistinama koje proistječu ili neznanje ili iz zlonamjernih pobuda:
„Naša bolnica je na petom mjetu među svim općim bolnicama u Hrvatskoj bez obzira na kategorizaciju. To je važan podatak međutim nužno je znati da svrstavanje bolnica u neku od sustavom propisanih kategorija nije utemeljeno na medicinskim kriterijima, pa ni kriterijima kakvoće i razine standarda zdravstvenih usluga koje pruža. Kategoriju bolnice određuju njen zemljopisni položaj, broj stanovnika koji živi na području kojeg pokriva, blizina ili udaljenost sličnih zdravstvenih ustanova, broj bolničkih kreveta, broj medicinskog osoblja kojeg ima i niz drugih tehničkih kriterija.  Na žalost iz neznanja ili u ciljnu namjernog obmanjivanja javnosti pa, dozvolimo i takvu mogućnost, i svjesnog iskrivljavanja i zlouporabe takvih podataka, miješaju se pojmovi kvalitete medicinskih usluga i kriterija za kategorizaciju bolnica. Ako se o šibenskoj općoj bolnici sudi prema medicinskim kriterijima, kakvoći zdravstvenih usluga i razini bolničkog standarda kojeg pruža pacijentima, iz službenih se podataka vidi da je ona bolja od mnogih bolnica u svojoj pa i višoj kategoriji. To treba reći kako bi se prekinule polemike i spletke oko bolnice ona ne bi smjela biti, a nije ničim ni zaslužila da bude, predmet bilo kakvih prepucavanja, dnevnopolitičkih intriga i spekulacija, a ponajmanje poligon za obmanjivanje i dezinformiranje građana koji su, naravno, posebno osjetljivi na kada je riječ o zdravlju. Spekulacijama, neznanjem pa i zlonamjernim dezinformacijama šalje se sadašnjim pa i potencijalnim pacijentima kriva informacija o kvaliteti zdravstvenih usluga koje pruža ova ustanova, a nanosi joj se i izravna materijalna šteta. Zbog toga su sa aktualne neutemeljene izjave o bolnici reagirali svi djelatnici bolnice i svi članovi Stručnog vijeća bolnice,“ kazao je dr. Željko Burić.

On je naglasio da Opća bolnica Šibensko – kninske županije u ovom trenutku stručno i financijski posluje bez ikakvih problema i izvršava sve svoje obveze te da od 1. kolovoza 2008. godine kada se odvojila od kninske bolnice, do konca prvog kvartala 2013. godine   posluje bez i jedne jedine gubitaka. Osim toga dr. Burić je objasnio da dug bolnice oko kojeg se također šire neutemeljene glasine i dezinformacije, iznosi 48 milijuna kuna i identičan je iznosu potraživanja bolnice.
„Ova brojka od 48 milijuna kuna nije ni lažna, ni proizvoljna,“ istaknuo je dr. Burić, „Riječ je o iznosu koji je usklađen ministarstvom zdravlja i ministarstvom financija te se u njegovu autentičnost i točnost ne može sumnjati. Taj iznos prihvaćen je i valoriziran u sklopu sanacije bolnica koju provodi ministarstvo zdravlja RH, a obuhvaća sve bolnice u Hrvatskoj osim Bolnice sv. Duha u Zagrebu koju sanira Grad Zagreb,“ kaže dr. Burić koji je više puta naglaio da je konferenciju za novinare sazvao isključivo kao ravnatelja bolnice.
„Ovo obraćanje javnsti nema nikakve veze s politikom i aktualnim političkim zbivanjima. Ne želim ništa komentirati s političkih pozicija niti bolnicu i njeno poslovanje povezivati s politikom. Riječ je samo o tome da su djelatnici bolnice, liječnici i Stručni savjet nezadovoljni objedama i neistinama koje se iznose na račun ove ustanove i nužno ih je demantirati kako bi javnost bila točno, istinito i objektivno informirana. Naravno ciljamo na izvore takvih dezinformacija, na one koji pokušavaju u očima građana dezauvirati i vrijeđati sve liječnike i medicinsko osoblje bolnice, sve šefove odjela, sve ostale djelatnike ove ustanove, omalovažiti sav njihov rad, stručnost, znanje pa ako hoće i elementarno ljudsko poštenje. To nije u redu. Ako iza takvih dezinformacija stoje politički motivi onda oni koji odapinju takve otrovne strelice pozivam neka pucaju na mane kao kandidata za gradonačelnika, a ne na moje kolege. 

Stavove dr. Željka Burića, ravnatelja šibenske bolnice podržali su dr. Damir Milaković, dr. Ercegović, dr. Ante Samodol, dr. Vlatka Novak, dr. Ante Pelajić, dr. Boris Brkić i svi ostali članovi Stručnog vijeća kao šefovi svih ostalih tehničkih odjela te stručnih službi.

Iz kategorije: Vijesti