Datum objave: 23. Svibanj 2013

Otočani će ako se ne vrati "Tijat" blokirati luke

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjesto  broda „Tijat“ koji  plovi za Zlarini  i Prvić te do Vodica  tu će liniju ubuduće vjerojatno održavati brod „ Lara“ s čim se otočani ne slažu i traže povratak „Tijata; kako piše „Slobodna Dalmacija“.

Upravo je završio natječaj Jadrolinije za niz brodskih pruga, uz ostale, i za brodsku prugu 505 na ruti od Šibenika preko Zlarina i Prvića do Vodica i natrag.

Na toj ruti trenutno plovi brod “Lara” i ne bi bilo ni prvi ni zadnji put da “Tijat” izostane na mjesec - dva radi “kombinatorike” oko remonta, no sad je do otočana došla za njih alarmantna vijest: Jadrolinija se za tu prugu natjecala upravo s “Larom”, a ne s “Tijatom”, prenosimo iz „Slobode Dalmacije“

“Tijat je”, rekli su nam, u Malom Lošinju i toliko se svidio tamošnjim ljudima, a navodno i čelnicima, da su ga naumili zadržati za sebe! U tom slučaju šibenska pruga 505 definitivno ostaje bez svog zaštitnog znaka, a otočani bez broda na kojega su ponekad grintali jer grintanje je dio folklora, ali koji apsolutno zadovoljava njihove potrebe bolje od “Lare”!
Probijanje juga
“Lara”, kažu, ne odgovara uvjetima natječaja ni po broju putnika, ni po, nazovimo ga tako, prtljažnom prostoru, a ni zbog maritimnih spsobnosti. Boje se, kažu, da će za juga koji je “Tijat” probijao bez muke “Lara” stati, a ljeti sigurno neće biti dovoljan za sve putnike jer prostori “Tijata” su dragocjeno veći od “Larin”.

“Lara” jest moderniji brod, ali nije ono što nama treba, govore otočani Zlarina i Prvića odlučni da svoj “Tijat” vrate makar zbog toga išli u demonstracije i blokade luka!

“Naravno da se protivimo takvom rješenju! Pa, uvijek smo jedva čekali da se “Tijat” vrati s remonta, a sad čujemo da nam ga žele trajno uzeti! “Lara” ovdje neće moći pristajati na za velikih juga ni bura. Pridružit ćemo se svim prosvjedima zajedno s Šepurinjanima i Zlarinjanima“, govori predsjednik Mjesnog odbora Prvić Luke Blaž Renić.
Da je zaista riječ o pokušaju da se “Tijat” udalji sa šibenskog područja, neizravno nam je potvrdio Vojko Staničić iz “Jadrolinije”. Potvrdio je da je „Tijat“
trenutno na Malom Lošinju gdje zamjenjuje “Premudu”, a ta je na dubrovačkom području gdje mijenja “Postira” koja su u remontu.

Iako je Staničić rekao da odluka još nije donesena i da ne želi ništa komentirati, ipak nije opovrgao da se “Jadrolinija” za prugu 505 natjecala s “Larom”, a onda to znači samo jedno: “Tijat” ostaje na Malom Lošinju, a šibenski otoci - na “Lari”. Zbog toga će, najavljuju, blokirati luke, a ako treba i šibenski Kanal sv. Ante!

Iz kategorije: Vijesti