Datum objave: 22. Svibanj 2013

Kornatska tragedija:Na suđenju preslušana komunikacija između pilota

Diana Ferić
Diana Ferić

Preslušavanjem audio snimke komunikacije između Zračne luke Zadar i Kontrole leta 30.kolovoza 2007. godine, u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu, prenosimo iz "Slobodne Dalmacije".

Komunikacija, koja se kobnog dana odvijala između 11 i 18.30 sati, opisuje razgovore između pilota letjelica koje su sudjelovale u akciji spašavanja vatrogasaca na Kornatu. Iz audio snimke koju je vještačio, dr. Winton Afrić, stalni sudski vještak za telekomunikacije, može se zaključiti da su u razdoblju koje se navodi kao vrijeme stradavanja vatrogasaca, između 15 i 15.40 sati, iznad njih bili kanader, pilatus i dva helikoptera, te da je unatoč tome akcija spašavanja vatrogasaca počela u 18.30 sati. Štoviše, prema snimci, jedan je helikopter tražio „unesrećene“ oko 15 sati, iako se dosad navodilo da su službene informacije o stradavanju došle kasnije, što se može zaključiti iz razgovora zadarske Kontrole leta i pilota kanadera „44“.

- Evo vako, vaši su vam javili s aerodroma da ima nekih vatrogasaca koji su negdje na sredini otoka. Da vidite sa njima, ili ne znam stupite u kontakt, da ne bi oni slučajno ostali u okruženju: da li im treba kakva pomoć - kaže oko 15 sati operativac kontrole leta pilotu kanadera. Pilot kanadera ga na to pita: „Govorite o požaru na Kornatima,, da su u možebitnom okruženju od vatre?“, na što Kontrola leta navodi:

- Nemamo takvu informaciju, ali čujemo od helikoptera da traži nešto unesrećene, tako da ne znamo. To smo primili informaciju sa vašeg broja 272, da ima nekih vatrogasaca u sredini otoka, ako se može s njima stupiti u kontakt da ne bi slučajno ostali u okruženju - poručuje Kontrola leta kanaderu „44“. Neposredno prije te komunikacije dojmljiv je bio i pokušaj pilota kanadera da dobije pomoć nakon što je snimio situaciju na otoku:

- Prenesite našim, našem zapovjedništvu da na Kornate trebamo sve raspoložive zrakoplovne snage, situacija je kritična, poručuje tako na snimci pilot kanadera „44“ zadarskoj Kontroli leta. Unatoč njegovim nastojanjima, oni mu poručuju da su im kazali da je on „jedino što imaju“.

Prenose mu potom poruku da hitno krene na Vodice na što on odvaraća: „Na Kornatima je katastrofa, ne znam kako je na Vodicama. Operativac međutim prenosi naredbu:

- Evo kanader 44, poruka nam je došla odozgora. Nakon toga kanader ponovno traže sa porukom od izviđačkog pilatusa da je na Kornatu veliki požar oko kuća. Kanader dolazi na Kornate oko 15 sati, no vodene bombe ne baca na čelo požara, jer ne dobiva pravu informaciju.

U tom razdoblju helikopteru oznake „1297“ koji je na zemlji, Kontrola leta javlja da ide na Lošinj, u mjesto Kovčane, gdje ih čekaju vatrogasci koje će prebaciti na Kornate. „1297“ potom zove drugi helikopter „1299“ pitajući dolaze li oni gasiti na Kornate, na što oni odgovaraju: da dolaze samo u izviđanje.

Kontrola na to odvraća: „U redu imate unesrećene, vidjet ćete krušku vatrogasnu na jednom vrhu. Sjeverno od kruške nekih pet kilometara vidjet ćete unesrećene, ne znam da li su to svi? Posada helikoptera „1299“ na to odvraća da su „vidili unesrećene, ali da im ne mogu nikako pomoći, jer nemaju gdje sletjeti.

- To bi trebalo izvlačit preko užeta. Ima ih doli jedno, pet, šest, ja mislim, ako ne i više, ali, ovi, ne mogu točno procijenit koliko ih je ozlijeđenih, ima ih na nogama, većinom ih je da side i leže, tako da mi je teško procijenit. Ali mislim bez užeta nema smisla dolazit po njih. Navodi pilot helikoptera. To je sjeverno od Lučice, ovako u brdu, baš u usjeku, triba poć malo niže da bi se vidilo - kažu iz izviđačkog helikoptera.

U spašavanje iz Zadra sa GSS-om kreće helikopter „1297“, a helikopter „1298“ Kontroli leta javlja da im je hitno potreban još jedan helikopter pun goriva sa ispravnom LPG dizalicom sajlama i konopima.

- Ima mrtvih na Kornatima uvala Lučica, najbolje bi bilo da nazove operativno Vatrogasno zapovjedništvo, brigadira Kovača u Zadru- poručuje posada helikoptera „1298“ Kontroli leta, na što oni prenose naredbu:

- Prenesite „osmici“ da pokupi koliko može i da krene prema Splitu jer stiže drugi helikopter. S opremom...

- Na vještačenje mi je dat samo jedan CD s audio zapisom Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Taj CD sastoji se samo od jednog audio zapisa u trajanju od 2 sata, 6 minuta i 14 sekundi i na osnovu njega nije moguće točno odrediti u kojem se trenutku odvija komunikacija - kazao je na vještak za telekomunikacije dr. Winton Afrić.

“Na inzistiranje državnog odvjetnika, vremensku komunikaciju sam vještačio iz izvornog zapisnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe, ali se ograđujem od tih vremena jer se ona ne mogu vještačenjem utvrditi - kazao je prije preslušavanja audio zapisa Kontrole leta i Zračne luke Zadar.

Ispravak navoda: „Nije Ivić, nego Mihočević“

U Slobodnoj Dalmaciji od 30.travnja 2013. godine nenamjernom greškom objavljeno je ime zastupnika optužbe Zvonka Ivića umjesto imena odvjetnika obitelji Mara Mihočevića u kontekstu izjave da je član MUP-ove ekspertne grupe koja je utvrđivala uzroke stradavanja vatrogasaca na Kornatima, svjedok Branko Šimara, izabran u ekspertni tim „političkom odlukom ministra“. To je prigovarajući Šimarinom svjedočenju na suđenju izjavio odvjetnik obitelji oštećenih Maro Mihočević, a ne zastupnik optužbe Ivić, piše "Slobodna Dalmacija.

Iz kategorije: Vijesti