Datum objave: 20. Svibanj 2013

KOMENTAR: Jesu li gusle krive za sve ?

Diana Ferić
Diana Ferić

Retorika kojom je do sada vladajuća koalicija SDP- HNS ocijenila lošije rezultate na jučerašnjim lokalnim izborima u Gradu Šibeniku od onih kojima su se nadali pokazuje da za neuspjeh okrivljuju druge, a ne sebe, a to nikada nije dobro. Tako savjetujemo i našu djecu kada nešto pogriješe, a onda im je netko drugi kriv.

U toj retorici stradale su posve nedužne gusle, koje je na završnom  stranačkom skupu HDZ -a i partnera , za Županiju i Šibenik, ispred zgrade županij zasvirao Dane Jurić, kao i svi oni koji su skloni tom instrumentu ili zato što ga vole ili zato što je dio naše tradicije, a na tradiciju se danas svi pozivamo. Ne vidim što je u tome loše iako osobno nisam tip koji bi slušao gusle već, primjerice, Rolling stonese, ali  tradiciju poštujem.

Bolje rezultate u prvom krugu izbora za gradonačelnika Grada Šibenika koje postigao dr. Željko Burić, kandidat HDZ –a, HČSP –a i HSP A.S. u odnosu na dr. Antu Županovića, kandidata SDP –a, HNS –a i HSLS –a , ali i bolje rezultate HDZ –a i partnera u Gradskom vijeću koji je dobio 12, a oni 9 mjesta prvi ljudi te koalicije sveli su na demagoški i, čak i za sebe u drugom krugu posve nekoristan izbor, između gusala i tvrđave svetog Mihovila ili pak gusala i Terraneo festivala, kako je danas rečeno na njihovoj konferenciji za novinare. Jasno je na što ciljaju – na suprotstavljanje takozvanog „seljačkog i nazadnog“ Šibenika koji bi trebale simbolizirati diple iliti gusle i navodno urbanog i naprednog Šibenika koji simbolizira Terraneo festival što može biti efektno. Ali pogađali to bit ili je to demagoška floskula ? Tko pametan može povjerovati u to da dr. Željko Burić nije urbani tip koji bi osobno vjerojatno radije slušao glazbu s Terraneo nego gusle , ali je istodobno i gusle  uključio, i to vrlo pametno, u svoju promidžbu. Ekskluzivizam  nije niti će u politici ikome donijeti značajne poene, a toga su valjda, nakon otrežnjenja, svjesni i u koaliciji SDP – HNS koji bi trebali biti zadovoljni jer su su u Gradskom vijeću Grada Šibenika dobili 9, a u prošlom sazivu su imali 6 mandata. To je ipak ipak honorar kojim su ih građani podarili, bilo oni koji slušaju gusle ili oni koji vole Terraneo!

Iz kategorije: Vijesti