Datum objave: 20. Svibanj 2013

Većina u GV -u Šibenika ovisi o Čaći, on se još ne izjašnjava s kim će koalirati

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr Željko Burić koji je osvojio oko 42 posto glasova kao kandidat HDZ,HČSP, i HSP A.S. i dr. Ante Županović, kandidat SDP-a, HNS –a i HSLS –a s oko 37 posto glasova birača idu drugi krug u utrci za mjesto gradonačelnika Grada Šibenika, prema nepotpunim podatcima Državnog izbornog povjerenstva i obrađenih rezultata glasovanja na oko 99 posto biračkim mjesta. U Gradsko vijeće Grada Šibenika ulaze HDZ i partneri koji će imati 11 mjesta, SDP i koalicijski partneri s 10 mjesta te Nezavisne liste Ante Gašperova Čaće i Stipe Petrine s po dva mjesta koja će biti iznimno važna, pogotovu Čaćina jer je teško povjerovati da će vijećnici s liste Stipe Petrine koalirati s HDZ –om. Ante Gašperov Čaće nam je izjavio kako će najprije prespavati i onda tek odlučiti što će napraviti.
U Šibensko – kninskoj županiji je obrađeno oko 94  posto biračkih mjestai očito je da će se za mjesto župana u drugom krugu nadmetati  Goran Pauk  koji je dobio oko 46 posni i Anita Bare ( SDP,HNS,HSLS i HSU) koja je dobila oko 32,5 posto glasova i najveće je iznenađenje ovih lokalnih izbora.

U Skupštinu Šibensko – kninske županije, prema sadašnjim nepotpunim podatcima ulazi HDZ koji ima oko 39 posto glasova, SDP i partneri s oko 19 posto glasova, Nezavisna lista Stipe Petrine kojoj je glas dalo 17,6 posto birača te SDSS  s najmanje dva i HSS koji će imati jednomjesto. Situacija je vrlo napeta. Naime HDZ i koalicijski partneri uz moguće koaliranje sa SDSS –om i HSS imali bi tijesnu većinu, a pitanje je i kome će se prikloniti SDSS.

U prvom krugu riješeni su izbori u Vodicama, Rogoznici, Unešiću, Promini, Tribunju i Skradinu gdje je pobijedio HDZ s koalicijskim partnerima, u Općini Primošten u kojoj je pobijedio Stipe Petrina te u Općini Tisno u kojoj je ponovno izabran Ivan Klarin iz SDP –a.

Razočarani izbornim rezultatima sigurno su u ŠGF - u koji nije prošao niti prag, a računali su barem na tri vijećnika  na izborima za Gradsko vijeće Grada Šibenika te u HSP - u koji je očekivao barem jednog vijećnika. U Šibeniku i Županiji iznimno loše su prošli i Hrvatski laburisti koji također nisu prešli izborni prag te LOZA a. Gubitnik je i Hrvatska stranka umirovljenika koja je nakon dva mandata također ovog puta ostala bez vijećnika, a njihovo soliranje dijelom je zaslužno i za to što SDP s partnerima vjerojatno ne može računati s većinom  u Gradskom vijeću

 U Županiji je izašku oko 50 posto, a u Gradu Šibeniku 48,45 posto birača. U Gradu Šibeniku je bilo čak 705 nevažećih listića.

Iz kategorije: Vijesti