Datum objave: 19. Svibanj 2013

Dobar odaziv na birališta u Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Odaziv birača u Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji do 11 sati bolji je  od  hrvatskog  prosjeka. Do 11 sati u Šibeniku je glasovalo oko 14,3 posto registriranih birača, a na području  Šibensko - kninske županije nešto manje od 15 posto, doznajemo u Izbornim  povjerenstvima  Grada Šibenika  i  Šibensko - kninske županije.

Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj županiji gdje je na birališta do 11 sati izašlo 15,52 posto, a druga po odazivu je Dubrovačko-neretvanska županija sa 15,51 posto izašlih birača.

Najmanji odaziv birača zabilježen je u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje se na biralištima do 11 sati pojavilo samo 10,01 posto birača.

Što se pak tiče Grada Zagreba, odaziv do 11 sati iznosio je 13,57 posto.

Od gradova koji su ujedino i sjedišta županija najmanji je odaziv bio u Bjelovaru gdje je na birališta izašlo 8,11 posto birača. Po slabom odazivu Bjelovar u stopu slijedi Koprivnica s 8,12 posto izišlih birača.

Najveći odaziv u gradovima bilježi Sisak s 15,76 birača koji su obavili svoju građansku dužnost na biralištima, a na drugom mjestu je Vukovar s 15,41 posto odaziva.

Podsjetimo, više od 3,7 milijuna birača na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta bira općinske načelnike, gradonačelnike i župane te članove lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9.576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. Teoretski moguće je da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova.

 

Objavljeno ranije:Odaziv glasača na području Grada Šibenika, u gradskim kvartovima, je do 11 sati, prema neslužbenim podatcima, bio dobar. Glasali su i glavni konkurenti  koji se bore za mjesta u Gradskom vijeću i za vodstvo Grada Šibenika i to uglavnom u isto vrijeme, a o svom dolasku na birališta  obavijestili su novinare. Šibenski gradonačelnik dr Ante Županović sa cijelom obitelji  - suprugom ite kćeri i sinom glasao je u 9.30 sati u OŠ Fausta Vrančića, a u isto vrijeme u OŠ Tina Ujevića glasao je dr Željko Burić u pratnji obitelji. Istodobno su se na svom glasačkom mjestu, na Građi,  pojavili i Franko Vidović sa suprugom  i Danijel Mileta s djecom i suprugom Petar Baranović je glasao u 10. 30 sati u OŠ Tina Ujevića. Zabilježili smo i kasnije glasovanje glavnih konkurenata za vodstvo Šibensko - kninske županije - Gorana Pauka i Anite Bare. 

Iz kategorije: Vijesti