Datum objave: 17. Svibanj 2013

Ponos,emocije i Draženova prva ljubav na otvaranju košarkaškog igrališta na Baldekinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Košarkaško igralište koje je izgrađeno uz spomenik Draženu Petroviću na Baldekinu, kao njegov dio, otvoreno je danas, godinu i pol dana nakon postavljanja spomenika, u emotivnoj i svečanoj atmosferi, kako to biva u Šibeniku kada je riječ o Draženu.

Osim predstavnika Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije nazočni su bili Biserka i Aleksandar Petrović, Draženova majka i brat, Branko Tušek, izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, Mihovil Nakić predstavnik Grada Zagreba i Cibone, Dino Rađa u ime čuvenog hrvatskog košarkaškog „dream teama“, predstavnici GKK Šibenik i Škole košarke "Dražen Petrović" te brojni polaznici te škole koji su se okupili oko Draženovom spomenika, obgrlivši ga. Bile su nazočne i Martina Cvjetković, i njezina kći Maja , poznata šibenska missica i manekenka i to s posebnim razlogoma - Biserka Petrović nam je otkrila da je Martina bila prva Draženova ljubav!

Svečanost je počela polaganjem cvijeća na Draženov spomenik, a emocije, koje su ne samo Draženovoj majci nego i drugima izazvale suze u očima, navirale su poput bujice su kada je krenula pjesma „Život leti kapetane“.

„Dugo se čekalo da se Šibenik i formalno oduži Draženu Petroviću, ali smo i to dočekali. Kao što Dražen nije bio potpun bez košarkaškog terena tako ni njegov spomeni bez toga nije bio dovršen“, kazao je gradonačelnika Grada Šibenika dr. Ante Županović posebno pozdravljajući djecu i poručujući im da im Grad daje to igralište kako bi razvijali sport i sebe. Istaknuo je kako je o Draženu i njegovoj karijere odavno sve rečeno, a da on želi govoriti o Draženu kao o dječaku, o „našem malom. „ Bio je svestrano dijete. Uvijek je htio biti bolji, driblati, gađati, pobjeđivati. Sjedio je kao dječak negdje ovdje u blizini, poljubio prvu djevojku. Dražen je bio i nečiji kolega iz klupe, nečiji prijatelj. Dražen i mi imamo Šibenik, a ljubav i ponos na Dražena bit će nam uvijek ono zajedničko što nas veže. On nas inspirira i čini boljima. To je Šibenik.To je grad koji se sjeća Dražena, Dražena koji je pogodi oba slobodna bacanja u utakmici protiv Bosne, Dražena koji je tiho prosvjedovao ispred zgrade UN kada su nam 90 – tih godina željeli oduzeti slobodu. Dražen nas je naučio da je najvažnije davati sve od sebe, vježbati i truditi se i stalno imati osmijeh na licu“, kazao je dr Županović.

Dražena kao djeteta, djeteta Baldekina prisjetila se u njegova majka Biserka. „Draženovo najveće blagu su ova djeca. Bila sam presretna kada je mi je predstavljen Draženov spomenik koji ga prikazuje kao dijete. Mi svi nosimo u sebi slike iz djetinjstva, svoje ljubavi i svoje snove. To je u srcu stalno nosio i Dražen. Njegova najveća i najjača utakmica koju je dobio je ljubav naroda koju kao da je zaključao u svoje srce, a narod njega. To je za mene kao majku divno. Zbog toga je malo reći hvala već se ja poklanjam narodu, ne samo Šibeniku na ovom prekrasnom prostoru, nego narodu diljem svijeta. Dražen vas čeka gdje god dođete“, istaknula je Biserka Petrović.

Branko Tušek, izaslanik Predsjednika RH Ive Josipovića i njegov povjerenik za sport je prenio je predsjednikovu poruku Šibenčanima da je ponosan na njih i na Šibenik i kazao: „Dražen je afirmirao i hrvatski i europski sport i podigao ga na razinu svjetskog sporta. Uložili ste napor da Dražen ostane velika legenda pokazujući da Šibenik ne zaboravlja svoje ljude. Ovo igralište predstavlja veliki doprinos razvoju sporta i sportskog odgoja djece i mladih“. Kazao je citirajući Draženove riječi „Svi kažu da prva ljubav zaborava nema i stoga neću nikad zaboraviti svoj Šibenik, svoje ljude, Baldekin i prijatelje,mog brata Acu s kojim sam provodio vrijeme u dvorani kada sam shvatio da za mene postoje samo koš, sport i ja te rad , rad i samo rad, kazao mi je Dražen. To je bila snaga hrvatskog sporta, to je bila snaga Dražena Petrovića koji je pokazao svu snagu i hrvatskog čovjeka i šibenskog sporta“, istaknuo je Tušek uz poruku malim košarkašima da ih Dražen dok igraju sigurno odnekud promatra i da se među njima već prepoznaju novi Draženi, Marelje, Rađe i drugi veliki košarkaši.

Nakon službenog dijela otvaranja polaznici Škole košarke „Dražen Petrović“ odigrali su i prvu utakmicu na novom terenu, a prvu loptu bacio je s njima gradonačelnik Županović. U povodu otvaranja tog košarkaškog igrališta dobili su od predsjednika RH Ive Josipovića i poklon- četiri košarkaške lopte budući da je Dražen nosio dres s brojem četiri.

Iz kategorije: Vijesti