Datum objave: 16. Svibanj 2013

Svečano obilježen Dan Šibensko – kninske županije i njena 20. obljetnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Za uspješan rad i iznimne rezultate Nagradom, Grbom i Plaktom Šibensko – kninske županije odlikovani su Danko Jerković, HGSS Stanica Šibenik, Ogranak Matice hrvatske Murter, Fila Minčić, Mladen Mavrović, Udruga žena „Sv. Antun“, Udruga  „Izvor ljubavi“, dr. Vladimir Lučev i profesor Ivan Nimac

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježje poginulim, nestalim i umrlim šibenskim braniteljima iz Domovinskog rata i svečanom akademijom u Velikoj gradskoj vijećnici danas su obilježeni Dan Šibensko – kninske županije i njen 20. rođendan. Počast poginulim, nestalim i umrlim braniteljima odali su predstavnici Šibensko – kninske županije, Grada Šibenika, Hrvatske vojske i policije i udruga proizašlih iz domovinskog rata.
Na prigodnoj svečanoj akademiji nagrade i priznanja za dugogodišnji rad, iznimne rezultate, humanitarni rad i rad za dobrobit zajednice zaslužnim građanima Šibensko – kninske županije uručio je župan Goran Pauk.  
Najviše županijsko priznanje Nagradu Šibensko kninske županije dobio je Danko Jerković za svoj četrdesetogodišnji predani rad kao vaterpolskog učitelja i trenera te ostavio neizbrisiv trag u šibenskom vaterpolu, sportu  i odgoju djece.  
Grbom Šibensko – kninske županije odlikovani su Šibenska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Šibenik čiji su se pripadnici nesebično zalagali i pružali pomoći ugroženom stanovništvu na području Šibensko-kninske županije tijekom snježnog nevremena,  u veljači 2012. godine, Ogranak Matice hrvatske iz Murtera koji je tijekom proteklih deset godina rada izdano nekoliko vrijednih edicija među kojima posebnu vrijednost „Murterski godišnjak“ te dobrovoljni davatelji krvi Fila Minčić i Mladen Mavrović.
Plakete Šibensko – kninske županije dobili su Udruga žena „Sv. Antun“ iz Šibenika za svoj humani rad i organizaciju dobrotvornih manifestacija za prikupljanju pomoći za liječenje djece oboljele od malignih bolesti, Udruga za pomoć djeci s poteškoćama u učenju Šibensko-kninske županije „Izvor ljubavi“ za uspješnu organizaciju stručnih susreta, seminara, predavanja i radionica za edukaciju roditelja, prosvjetnih djelatnika i lokalne zajednice kako bi na najbolji način olakšali djeci oboljeloj od disleksije složen svijet brojki i slova, te im pokazali drugačije i primjerenije načine učenja te dr. Vladimir Lučev i profesor Ivan Nimac
za izuzetan osobni doprinos i zasluge osnivanja i izgradnje Memorijalnog centra „Faust Vrančić“ u Prvić Luci.
Župan Goran Pauk, osvrćući se na svoj dosadašnji rad i rezimirajući rezultate koji su postignuti u protekle četiri godine, podsjetio je da je Šibensko – kninska županija utemeljena prije 20 godina, 17. svibnja 1993. godine u teškim i presudnim danima Domovinskog rata. Ocijenio je da se radilo odgovorno te da su uspješno realizirani brojni vrijedni projekti koji su bitno pridonijeli gospodarskom, prometnom i kulturnom razvoju Šibensko – kninske županije te napretku zdravstva, sporta, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, upravljanju prostorom, gospodarenju pomorskim dobrom, zaštiti okoliša, stvaranju mogućnosti za ulaganja u razvoj gospodarstva.
„Naš rad i sve naše aktivnosti bile su usmjerena na jačanje Šibensko – kninske županije i njenu pripremu za skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju kako bi bila u stanju što bolje iskoristiti mogućnosti koje će joj se pružiti u europskom okružju - kazao je Goran Pauk i dodao, - Radili smo na stvaranju ekonomskim, stručnih, prostorno planskih i kadrovskih preduvjeta za razvoj gospodarstva te sustavno poticali napredak poljoprivrede, proizvodnje hrane, obrtništva, poduzetništva i cjelokupnog gospodarstva prema temeljnim odrednicama i strateškim smjernicama koje smo zacrtali i promovirali.“
Župan Pauk izrazio je svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima te najavio da će se zalagati da županije zadrže one funkcije koje su presudno važne za žitelje ovog područja i nakon što bude provedena regionalizacija Hrvatske.  

Žiteljima Šibensko - kninske županije njen dan i 20. rođendan čestitao je biskup msg. Ante Ivas te biranim riječima ukazao na neke od problema kojim nismo posvećivali dovoljno pažnje i na čijem rješevanju nismo radili dovoljno ustrajno  posebno naglašavajući problem depopulacije i demografske obnove područja tom pošasti modernih vremena snažno ugroženom području Šibensko - kninske županije i šibenske biskupije.    
 

Iz kategorije: Vijesti