Datum objave: 16. Svibanj 2013

Virtualni Juraj Dalmatinac turistički vodič po svojoj katedrali!

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt virtualnog vodiča šibenskom katedralom „Juraj Dalmatinac“ oduševio turiste koji su se zatekli na današnjoj svečanoj promociji aplikacije „proširene stvarnosti“ „pametne telefone“ i  tablet računala.                                                        

Virtualni kipar, arhitekt i graditelj Juraj Dalmatinac danas je prvi puta u ulozi turističkog vodiča i edukatora vodio turiste u razgledavanje svog najvećeg i najpoznatijeg djela katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Učinio je to na atraktivan i ozbiljan, a istovremeno silno zabavan način zahvaljujući projektu kojeg su osmislili TZ Grada Šibenik i Odjela za gospodarstvo, razvoj i poduzetništvo grada Šibenika, a uz potporu Ministarstva turizma i gradske TZ realizirala agencija „Momentum studio“ iz Zagreba poznata široj javnosti po izvrsnom radu na hvaljenoj televizijskoj seriji „Hrvatski kraljevi“.

Virtualni Juraj Dalmatinac funkcionira u naravi krajnje jednostavno. Posjetitelji Šibenika i šibenske katedrale koji imaju novije tzv. pametne telefone ili tablet računala trebaju stati na jednu od oznaka ispred katedrale, uključiti svoje uređaje i usmjeriti ih prema dijelu katedrale ili spomeniku Jurja Dalmatinca. Kada to učine na njihovom se uređaju pojavi animirani virtualni Juraj Dalmatinac koji na hrvatskom ili engleskom jeziku govori o sebi, svom radu, o katedrali i njenim tajnama. Animirani lik Jurja Dalmatinca prilično je uvjerljiv. Riječ je o muškarcu u dobi u kojoj je Juraj bio kada je radio na katedrali, na sebi ima tipičnu odjeću toga doba, a zanimljivo je da njegov lik djeluje tipično šibenski. Teško je oteti se dojmu da je autorima kao model poslužio netko od šibenskih Dolačana.

Cijela stvar funkcionira odlično i nema dvojbe da će ovog ljeta biti najveći šibenski turistički hit. Dodatnu dozu zabave pruža mogućnost igranja s virtualnim Jurjem. Naime moguće ga je dovesti u takvu poziciju da stoji na glavi ili na ramenu osobe ispred „pametnog telefona“ ili tableta, a što je najljepše tu „proširenu stvarnost“ moguće je i slikati. Takvu atraktivnu uspomenu s ljetovanja ili izleta u Šibenik svatko će željeti ponijeti kući. 

Šibenik sasvim sigurno nije u svojoj povijesti nije imao ništa korisnije i zabavnije valjda još od dana kada je Ante vitez Šupuk upalio prvu sijalicu na Poljani i u Kalelargi!
Zbog brojnih znatiželjnika i turista koji su imali sreću prvi isprobati kako funkcionira projekt „Juraj Dalmatinac“ prave promocije i prigodne predaje na uporabu nije moglo biti. Gradonačelnik Ante Županović ipak je dobio priliku kazati  pa kako je i ta nova turistička atrakcija rezultat kontinuiranog rada na modernizaciji, informatizaciji i praćenju tehnoloških i informatičkih trendova u Gradu Šibeniku te da je zadovoljan što je Šibenik među prvima dobio zanimljiv i inovativan način prezentacije povijest i baštine Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti