Datum objave: 15. Svibanj 2013

IZBORI 2013; Don Ivan Grubišić i njegov Savez podržavaju Anitu Baru, Emila Guberinu i ŠGF

Diana Ferić
Diana Ferić

Kandidatkinju SDP-HNS-HSLS-a za šibensko – kninsku županicu Anitu Baru, kandidata za gradonačelnika Šibenika Emil Guberina i listu ŠGF-a za Gradsko vijeće Šibenika podržali don Ivana Grubišića i Saveza za građansku i etičku Hrvatsku.                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                                                                             Don Ivan Grubišić kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku za splitsko – dalmatinskog župana te nositelj lista Saveza za Županijsku skupštinu Splitsko – dalmatinske županije i Gradsko vijeće Grada Splita danas je u Šibeniku predstavio svoj izborni program te obrazložio platformu programske suradnje s pojedincima, nezavisnim listama i strankama gdje god za to postoje uvjeti i interesi uključujući Šibenik i Šibensko – kninsku županiju. Pozivajući građane da u što većem broju izađu na izbore i tako se suprotstave vlasti interesnih skupina, pogubnom utjecaju partitokracije, prestanu birati manje od dva zla, između lijevih i desnih, između partizana i ustaša, naglasio je da on i Savez za građansku i etičku hrvatsku na izborima u Šibensko – kninskoj županiji podržavaju kandidatkinju koalicije SDP – HNS – HSLS Anitu Baru, a na izborima za gradonačelnika Šibenika i Gradsko vijeće Grada Šibenika Emila Guberinu i Šibenski građanski forum.  

„Ovi su izbori izuzetno važni, - kazao je don Ivan Grubišić, - Savaz kojeg predstavljam izašao je sa svojim načelima što u hrvatskoj treba učiniti da nam sutrašnjica bude bolja od današnjice i bolja nego što nam je bila prošlost. Želimo suradnju s određenim krugovima u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji. Želimo s njima surađivati i poslije izbora na programima za koje ocijenimo da su nam zajednički i koji nam jamče bolje sutra. Na izbore treba izaći jer su birači najveća snaga demokracije. Ulica nam neće riješiti probleme. Može na njih upozoriti ali ih neće riješiti. Problemi se rješavaju izborima. Naš je narod do sada izlazio na izbore rukovodeći se mišlju da treba birati manje zlo. Birao je između lijevih i desnih, između, uvjetno rečeno, između ustaša i partizana. I uvijek smo pogriješili. Problem je ostao isti – kada se izabere manje zlo ono postaje veliko zlo. Zato nema biranja između lijevih i desnih nego između poštenih i nepoštenih. Naš je izborni program sažet u tri kratke rečenice: Nećemo lagati. Nećemo krasti. Zajednički ćemo pravedno dijeliti. Ušao sam u politiku da bih se bavio općim dobrom i da bih zaustavio plimu politikanstva koje nas je ugrozilo našu sadašnjost i prijeti našoj budućnosti. U Hrvatskoj se glavna nacionalna sramota dogodila poslije 1990. godine kada nam se nije dogodila politika nego politikanstvo, partitokracija i idiotizam. Razvilo se još nešto za što su krivi i takozvani edukatori naroda, nositelji vlasti pa i neki iz crkvenih krugova. To je talibanizam. Talibanizam nije zemljopisni pojam, niti su samo muslimani talibani. Imamo gnijezdo talibanizma puno negativnog naboja, mržnje i isključivosti. To su Veliki Hrvati i Veliki Katolici, ja sam Hrvat i katolik, ali nisam Veliki Hrvat i Veliki Katolik. Oni su nam prodali katoličanstvo i hrvatsko sa isključivosti prema drugima kao da smo jedini na ovom svijetu. Naše je geslo sve za čovjeka bez obzira na svjetonazor, boju kože i vjeroispovijest, za čovjeka kojeg treba poštivati, čija prava treba braniti i zalagati se njega.
„Budemo li birali prema stranačkoj pripadnosti, a to će nam se dogoditi, na žalost, imat ćemo isto stanje koje smo do sada imali jer će nas voditi oni koji su nas u takvo stanje doveli, u stanje krize moralne, duhovne i materijalne. Oni to niti znaju niti žele. Iz sadašnje krize ne mogu na izvući oni koji su nas u krizu doveli, a to su interesne grupe, politikanti i idioti. Mi želimo suradnju jer se borimo za novu podjelu Hrvatske, ne na 20 županija nego za pet povijesnih regija kako i stoji na hrvatskom grbu. Zalažemo se da Dalmacija bude regija ali ne kroz novu decentralizaciju nego kroz ravnomjerni razvoj svih njenih dijelova o čemu će odlučivati parlament Dalmacije. Ta samostalnost ne ide na to da se razbija Hrvatska jer će ona biti jaka onoliko jaka koliko su jake njene regije. Osim administrativne samostalnosti mi tražimo i financijsku decentralizaciju. To znači da o onome što se u Dalmaciji zarađuje mora ostati u Dalmaciji i o tome moraju odlučivati oni koji su ta dobra stvarali. Da bi mogli imati zajedničke projekte koje bi financirali moramo imati svoj kapital. Zato se zalažemo za osnivanje dalmatinske banke u kojoj bi građani imali 51 posto vlasništva. Želimo dakle regionalizirati i decentralizirati blagajnu. Osim banke kao novčarske institucije radimo i na osnivanju banke sjemena domaćih sorti kako bismo sačuvali naše autohtone proizvode te omogućili njihov uzgoj te tako obnoviti našu poljoprivredu. Slično je i sa stočarstvom. Uvozimo meso, ribu… a svoje proizvode ne možemo ni kupiti ni prodati. Želimo obnoviti stočarstvo. Imamo sve resurse da možemo hraniti pola Europe, a ne možemo ostvariti ništa jer nam je uprava kriminalna. Mi promoviramo praksu suradnje na programima. Nas ideologije ne zanimaju. Ne zanima nas ni lijeva ni desna ideologija. Ne zanimaju nas više ni ustaše ni partizani. Ne želimo se ukopavati u prošlost. Želimo graditi sadašnjost i budućnost na principima moralnosti i etičnosti“, kazao je don Ivan Grubišić te dodao da će Savez surađivati sa svima bez obzira na stranke ako budu imali dobre programe, a u koalicije neće ulizati.  




Iz kategorije: Vijesti