Datum objave: 15. Svibanj 2013

Donacija Damira Čogelje i „Šibenik-gradnje“ - najveći dar gradu Šibeniku u posljednjih 108 godina!

Diana Ferić
Diana Ferić

Damir Čogelja i „Šibenik-gradnja“ darovali su Šibeniku radove na uređenju dječjeg vrtića na Jamnjaku. To je jedna od najvrjednijih donacija od 1905. godine pa ih se može smatrati nasljednicima dobročinitelja Šimuna Lučeva Venturina.                                                                                    

                                                                                                                                                                                                                                                                     Damir Čogelja i njegova tvrtka „Šibenik-gradnja d.o.o. darovali su danas gradu Šibeniku radove na preuređenju bivše vojarne Jamnjak u dječji vrtić vrijedne gotovo pola milijuna kuna. Njihova gesta sama po sebi zaslužuje pozornost no posebno je vrijedno naglasiti da je riječ o najvećoj osobnoj donaciji gradu Šibeniku u posljednjih 108. godina. Naime 1905. godine veliki šibenski dobročinitelj Šimun Lučev Venturin darovao je tadašnjoj šibenskoj Javnoj dobrotvornosti koja je skrbila o siromašnima, bolesnima i posebno djeci poslovne prostore u prizemlju velike zgrade koja se do 1943. godine nalazila na prostoru današnjeg trga Medulić. Zgrada, izgrađena prema nacrtima Vjekoslava Meichnera bila je cijenjena kao jedan od najljepših neorenesansnih objekata u Šibeniku i Dalmaciji. Sav prihod od najma poslovnih prostora bio je namijenjen pomaganju siromašnima, gladnima, napuštenima, djeci, školovanju nadarene djece iz siromašnih obitelji, skrbi o prosjacima i siročadi. Tekst o Šimunu Lučevu Venturinu i veličanstvenoj šibenskoj Javnoj dobrotvornosti objavljen je u 6. broju časopisa „Šibenik“.
Mnogi su Šibenčani i prije Damira Čogelje pomagali svoj grad i njegove institucije. Kada bi se sve zbrojilo suma bi vjerojatno nadmašila desetljetni zbir vrijednosti gradskog proračuna, no ovako velike donacije nije bilo više od jednog stoljeća.
Damir Čogelja i njegova tvrtka „Šibenik-gradnja“ vlastitim će radom preurediti objekte bivše vojarne na Jamnjaku dio koje je Grad Šibenik dobio od Agencije za upravljanje državnom imovinom.
Ugovor o donaciji potpisali su Damir Čogelja i gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović . Prema tom ugovoru „Šibenik-gradnja“ će obavit  radove na sanaciju konstrukcije objekta namijenjenog za dječji vrtić, dogradit će je, popraviti krov, postaviti toplinsku izolaciju i ugraditi vanjsku stolariju. Obveze Grada Šibenika su uređenje i oprema prostor.  Zahvaljujući tome bit će riješen problem pomanjkanja prostora u vrtićima u jaslicama na Šubićevcu gdje, zahvaljujući snažnom zamahu stanogradnje, živi veliki broj mladih obitelji. a Šibenik će dobiti novi gradski vrtić na lokaciji na kojoj živi veliki broj mladih obitelji i male djece.
Tvrtka „Šibenik-gradnja“ do sada je široj javnosti bila poznata po uspješnoj izgradnji kvalitetnih stanova po prihvatljivoj cijeni koja se gotovo izjednačila s cijenom četvornog metra stambenog prostora u okviru državnog projekta poticane stanogradnje (POS).


 

Iz kategorije: Vijesti