Datum objave: 11. Svibanj 2013

Komemoracija Josi Jurasu:Bio je odlučan pa je i Mladiću pokopio slušalicu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Komemoracija u spomen na Josipa Jurasa, političara i diplomatu, Šibenčanina koji je obilježio društveno politički život Šibenika i tadašnje Općine Šibenika u prvim godinama stvaranja hrvatske države, a poslije toga i hrvatsku politiku održana je danas u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, u organizaciji Grada Šibenika.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Nazočni su bili supruga Senka i djeca Josipa Jurasa, šibensko - kninski župan Goran pPuk, šibenski gradonačlenik dr. Ante Županović, njegovi zamjenici  Franko Vidović i Petar Baranović,  predjesnik ŽO HDZ -a Ante Kulušić i suradnici Josipa Jurasa u vrijeme kada je obnašao vlast u tadašnjoj Općini Šibenik.

Od njega su se prigodnim riječima oprostili njegovi bliski suradnici iz početka 90 – godina prošlog s toljeća i Domovinskog rata u Šibeniku. U ime svih hrvatskih branitelja Ivica Ajduković, umirovljeni zapovjednik Specijalne postrojbe PU Šibensko – kninske kazao je da su mladim ljudima koji kada je počeo rat nisu imali jasnu predodžbu o tomu što im je činiti i kakvu budućnost žele bili poticaj i da su im ulijevali povjerenja.“ Možda je u početku rata bilo neslaganja oko utjecaja politike na vojna pitanja,a li Josip Juras je uvike znao reći pravu riječ i pokazati odlučnost. Pokazao je neizmjerno povjerenje u nas vojnike što smo osobito cijenili, a kada je obranu Šibenika preuzela vojska uvijek je dolazi kod nas i zanimao se za to kako nam je, posjećivao nas je na prvoj crti i nikada nije tražio posebno osiguranje“, prisjetio se Ajduković.

Jedan od najbližih suradnika Josipa Jurasa u vrijeme stvaranja hrvatske države Božo Erlić ispričao je kako Juras nije bio među utemeljiteljima HDZ –a u Šibeniku, ali da im se priključio nakon nekoliko mjeseci te se svojom odlučnošću odmah nametnuo kao lider. Erlić je ukazao na značajnu ulogu Josipa Jurasa u pregovorima o odlasku bivše JNA sa šibenskog područja, a s tim u vezi je ispričao i anegdotu. „ Kad je počelo izmještanje JNA nazvao nas je Ratko Mladić. Joso se javio na telefon i on je od njega tražio da propustiti konvoj te mu je zaprijeti da će, ako se to ne dogodi, bombardirati Šibenik i dići u zrak branu Peruća. Na to mu je Joso odgovorio:prijeti ti svom ćaći i materi i poklopio slušalicu. Mi koji s mo bili oko njega ipak smo zaključili da su možda njegove prijetnje ozbiljne i da bi ga trebalo nazvati i pokušati se dogovoriti. Ja sam bio taj koji je nazvao, a s druge strane sam čuo Mladića kako plaće. Kazao mi je kako mu je Joso reagirao da prijeti svom ćaći i materi, a da mi ćaća umro,a da majku nije vidio više od šest mjeseci i da ga je to rastužilo, a to je bilo nekoliko dana nakon pokolja u Škabrnji“, kazao je Erlić želeći tom anegdotom oslikati karakter Josipa Jurasa.

Od njega se na komemoraciji oprostio o njegov najbliži suradnik u civilnom vođenju tadašnje Općine Šibenik Paško Bubalo i to, kako je kazao, u ime njegovih starih prijatelja iz 1991. godine. Istkano je kako je Josip Juras bio istinski hrvatski domoljub i pravi Šibenčanin te da je bio spreman za svoju državu i grad dati život.
Josip Juras, koji je posljednjih godina bio konzul Republike Hrvatske u Tuzli umro je u srijedu, 7. svibnja od teške bolesti koja ga je pokosila u četiri mjeseca, a bit će pokopan danas u 16 sati na šibenskom groblju sveta Ana. Bio je prvi predsjednik Izvršnog vijeća Općine Šibenik u demokratskoj Hrvatskoj, predsjenik Kriznog stožera za rujanske bitke za Šibenika, a nakon toga je bio ministar socijalne skrbi, zamjenik ministra obrane, zamjenik ministra iseljeništva Republike Hrvatske te nekoliko godina ambasador RH u Albaniji.
Broj pogrešaka: 32, vrijeme obrade: 5896 ms (5644 ms)
Valid HTML 4.01 Strict Facebook: Hašek je i moj prijatelj Uslugu podupire Agrokor O projektu © 1991.-2013., FER

Iz kategorije: Vijesti