Datum objave: 10. Svibanj 2013

Izborni stožer dr.Županovića prijavio DIP - u dr. Burića

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog konferencije za novinare o Projektu sprečavanja poplava u Docu  koju je prije dva dana sazvala Šibensko – kninska županija, a na njoj je bio kandidat koalicije na čelu s HDZ- om za Grad Šibenik dr. Željko Burić, Izborni stožer dr Ante Županovića, kandidata za gradonačelnika Grada Šibenika uputio je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu u kojem traže da postupe po članku 40 ZFPA-i, koaliciji HDZ – HSP AS – HSS – HČSP te  Željku Buriću, dr. med., kao kandidatu te koalicije za gradonačelnika Grada Šibenika,  izreknu administrativnu sankciju potpunog gubitka naknade troškova izborne promidžbe obzirom da su  prekršili odredbe čl. 16. st. 3. i 4. ZFPA-i.

Uz ostalo tvrde da je dr Burić, iako nije bila riječ o stranačkoj konferenciji držao glavnu riječ i da je „iskoristio tu priliku i promovirao svoju opciju riječima kako „ozbiljan grad mora imati nekoga tko će znati uočiti probleme i imati viziju kako to riješiti“, te poručio aktualnoj vlasti u Gradu Šibeniku ; „gospodo, građani plaćaju danak vašim taštinama“.

Posve je očito kako se je na taj način izravno krše temeljna pravila i propisi izbora, a sve obzirom da se sredstvima i radom zaposlenika jedinice područne (regionalne) samouprave promovira stranački kandidat jedne političke opcije odnosno uvodno spomenute koalicije, kaže se u prijavi.


Predlažu i da se sukladno čl. 49. st. 2. ZFPA-a obavijesti i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske o počinjenim prekršajima, te da isti optužnim prijedlogom podnesenim pred nadležnim prekršajnim sudom protiv navedene koalicije  i njezinog kandidata zatraži ujedno izricanje i prekršajne kazne predviđene čl. 43. st. 1. točka 10. tog zakona, i to u maksimalnom iznosu od 500.000,00 kn, sve obzirom da se radi o povredama izbornih pravila takve težine prema kojoj bi se svaka druga mjera i vrsta kazne ukazala kao nedostatna“, stoji u prigovoru.

Iz kategorije: Vijesti