Datum objave: 10. Svibanj 2013

Komemoracija za Josu Jurasa sutra u 12 sati u Gradskoj vijećnici

Diana Ferić
Diana Ferić

Komemoracija za Josipa Jurasa, političara i diplomatu iz Šibenika bit će održana sutra, u 12 sati u Gradskoj vijećnici, u organizaciji Grada Šibenika, priopćili su iz gradske uprave. Josip Juras bit će pokopan  istog dana u 16 sati na gorblju svete Ane u Šibeniku.

Od posljedica teške bolesti jučer je umro Josip Juras, bivši ministar rada, socijalne skrbi i obitelji te pomoćnik ministra obrane s početka 1990 - ih.  Bio je i diplomat, veleposlanik u Albaniji, te konzul u Tuzli, BiH.

Josip Juras rođen je 28. travnja 1944. u Šibeniku. Godine 1968. diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a 1996. stječe zvanje i diplomiranog pravnika na Pravnom fakultetu u Splitu. Kao kandidat HDZ- a izabran je na izborima 1990. za zastupnika u Sabor Republike Hrvatske. U lipnju 1990. godine preuzima funkciju predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Šibenik i obnaša je do odlaska na dužnost ministra rada i socijalne skrbi Vlade Republike Hrvatske 1992. godine. Od listopada 1993. do studenog 1995. godine obnaša dužnost zamjenika ministra obrane RH.

Odlukom Vlade RH 1991. postaje i predsjednik Kriznog štaba Skupštine općine Šibenik. U povijesnoj obrani Šibenika od 16. do 23. rujna 1991. godine, uz stalnu nazočnost u zapovjedništvu 113. šibenske brigade HV, organizira vojne, civilne i ine poslove, obilazi crte bojišnice i skloništa i pregovara s agresorom.

Godine 1999. imenovan je veleposlanikom Republike Hrvatske u Albaniji. Za dosadašnji rad i doprinos u službi Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je: Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom Ante Starčevića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljom za sudjelovanje u operaciji "Bljesak" i Medaljom za sudjelovanje u operaciji "Oluja". Za uspješno vođenje prve šibenske demokratski izabrane vlade i posebno Kriznog štaba obrane Šibenika u Domovinskom ratu Gradsko vijeće Šibenika dodijelilo mu je 29. rujna 1994. Nagradu Grada Šibenika.

Povodom smrti Josipa Jurasa u subotu, 11. svibnja 2013. godine s početkom u 12.00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika održat će se komemoracija za preminuloga, a posljednji ispraćaj bit će istoga dana u 16 sati na groblju sv. Ane.

U ime gradonačelnika dr. Ante Županovića i zamjenika Franka Vidovića i Petra Baranovića izražavamo duboku sućut obitelji i prijateljima.

Iz kategorije: Vijesti