Datum objave: 10. Svibanj 2013

ŠGF predlaže valorizaciju i druge strane šibenskog kanala

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski građanski forum upozorio je danas javnost, na pomalo sarkastičan način, da kanal svetog Ante ima i drugu stranu koja, kako tvrde, nije ni u kakvim gradskim i županijskim planovima za razliku od zablaćke strane tog kanala. "

Volonteri ŠGF upornim istraživanjem, nakon radova na čišćenju pećine-crkvice sv. Ante, otkrili su.... Kanal ima i drugu stranu.Zamislite ta druga strana je u vlasništvu brojnih šibenskih obitelji,a ostala neotkrivena.Šibenska strana kanala (vlasnički) nije iz meni nepoznatih razloga dio Grada, a ova druga Zablaćka je u svim gradskim planovima?Valjda je tajkunima lakše pregovarati s državom, šumama, i sličnim firmama koje prodaju tuđe, ili se čeka da Šibenčani toliko osiromaše da bi prodali didovinu za par šolada“,kaže se u priopćenju Veljka Paklar, čelnika ŠGF –a. Zbog toga pozivaju političare da se založe da se valorizira i ta strana šibenskog kanala i na njoj, primjerice, uredi biciklistička staza preko Jadrije i Martinske do mosta koja bi se na Prižbi spojila s vodičkom biciklističkom stazom.

Nabrojali su i sve što je vrijedno na toj strani kanala. „Na nekadašnjem otočiću Sv Andrije, danas nasipom povezanom s kopnom, nalaze se ostaci crkve sv Andrije po kojoj je dobilo ime i gradsko kupalište (Jandrija).Dalje šetnjom vide se napušteni objekti raznih vojski pa tako i dva postolja za topove povezana prokopom zatrpanim otpacima još od vremena auto kampa na Martinskoj.Odmah ispod topovskih postolja je malo mulo na kojem je srednjovjekovni top, skinut vjerojatno s tvrđave sv Nikole i ukopan u mulo kako bi služio kao bitva za privez brodova. Isti takav nedavno je, u sklopu uređenja šetnice, iskopan iz rive s druge strane Kanala i odvezen u NCP na obnovu.Skale kapelice koje vidimo plovidbom kroz kanal također mole za obnovu.Na kraju i ne manje važni, ostaci sjeverne tvrđave koja je branila ulaz u Kanal prije izgradnje tvrđave Sv. Nikole, na samom ulazu u Kanal“, ističu u ŠGF- u.

Iz kategorije: Vijesti