Datum objave: 09. Svibanj 2013

Otvoren 5.Adriatic boat show, ali prvi na šibenskoj rivi

Diana Ferić
Diana Ferić

Peti šibenski nautički sajam, Adriatic boat show otvoren je danas, prvi put, na šibenskoj rivi, u svom, kako je kazao šibenski gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović, prirodnom okruženju. Naime, do sada se sajam održavao na prostoru NCP marine u Mandalini, a njegov osnivač je i tvrtka NCP Prgin. Ove godine sajam je preseljen na šibenski rivu što bi mu trebalo dati dodatnu atraktivnost s obzirom na ambijent.

Na svečanom otvorenju, koje je održano, na ne baš za tu priliku primjerenom trgu ispred zgrade Županije nazočne su pozdravili i Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma RH, gradonačelnik dr. Ante Županović, šibensko – kninski župan Goran Pauk, predstavnica Hrvatske udruge marine te direktorica Sajma Jana Gaćina. Gradonačelnik Županović je prenio pozdrave predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića koji se ispričao što se zbog obaveza nije mogao odazvati pozivu na otvorenje.

„Adriatic boat show pokazao se kao važan segment razvoja šibenskog gospodarstva, a na novoj lokaciji bit će pokretač još boljih rezultata u turizmu u predsezoni. Šibenik je grad koji predugo stajao, ne znajući kojim putem krenuti. Nakon što smo usvojili Strategiju razvoja grada Šibenika, danas Šibenik napreduje u smjeru razvoja zelenih industrija i nautičkog turizma“, istaknuo je gradonačelnik i dodao:

„Tome je znatno pridonijela i NCP Grupa koja je suradnjom s turskim partnerom, Dogus grupom, i Gradom Šibenikom, marinu za mega jahte u Mandalini transformirala u jedan od vodećih nautičkih centara. S izgradnjom novog hotela koje predstoji, riječ je o jednom od najvećih inozemnih ulaganja u Hrvatskoj.“

Šibensko – kninski župan Goran Pauk je istaknuo da su nautički turizam i brodogradnja, djelatnosti koje promiče ABS, okosnice razvoja Šibenika i Šibensko – kninske županije. „Nautički turizam je jedan od najatraktivnijih i najperspektivniji oblika turističke ponude s brojnim pozitivnim učincima na gospodarstvo. Stoga nas posebno raduje što se isti ove godine održava u centru grada, u atraktivnoj prirodnoj luci, na koncesioniranom prostoru kojim gospodari Lučka uprava Šibensko-kninske županije, a što bi dodatno trebalo pridonijeti atraktivnosti samog sajma.“, istaknuo je župan te izrazio zadovoljstvo složnošću organizatora, Grada Šibenika i Županije oko pogodnosti koje će nova lokacija održavanja sajma donijeti gradu.

Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma RH je u ime tog ministarstva pozdravio održavanje ABS –a u Šibeniku te je istaknuo važnost nautičkog turizma za Republiku Hrvatsku. Napomenuo je kako u ovogodišnju turističku sezonu ulazimo s tri bitne stvari koje će unaprijediti hrvatski turizma – jedinstvenom stopom PDV-a za sve usluge u turizmu, konačno donesenom Strategijom razvoja turizma u RH i ulazimo u Evropsku uniju što bi sve trebalo unaprijediti šibenski turizam.
Nakon otvaranja sajma na Trgu Pavla Šubića, ispred županije članovi Sekcije ugostitelja Udruženja obrtnika Šibenik priredili su posebnu atrakciju: ispod mega peke ispekli su 13 velikih padela s teletinom, krumpirom i ostalim povrćem,a jelo je od svih koji su ga kušali dobilo čistu peticu. Pozornost su privuke i hostese u kratkih hlaćicama s narančastim majicama s izbornim sloganom SDP -a koje su prošetavale trgom na kojem je otvoren ABS, a kasnije i sajmom, ali  njihova promidžena uloga nije zasmetala šibensko - kninskom županu Goranu Pauk da se s njima fotografira.

Ovogodišnji ABS, koji je okupio osamdesetak izlagača iz 17 zemalja, pod sloganom „Fali more drž' se broda“, a nova lokacija ,a nova lokacija trebala bi pridonijeti i promociji Šibenika.
Sajam je otvoren za posjetitelje danas te subotu i nedjelju od 11 do 19 sati, a u petak od 11 do 21 sat. Cijena ulaznice je 15 kuna.

Iz kategorije: Vijesti