Datum objave: 09. Svibanj 2013

Jagoda Sablić promovirala svoju četvrtu slikovnicu- Seoska farma

Diana Ferić
Diana Ferić

Svoju četvrtu slikovnicu koja se zove „Seoska farma“ promovirala je sinoć u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku Jagoda Sablić. Gosti promocije bili su poznati hrvatski književnik i novinar Mladen Bjažić, dramski pisac, redatelj i voditelj dramske dječje radionice „Virko“ radionica Sergej Mioč, inače Jagodin kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te psihologinja Zorana Vrbičić, a pisane osvrte su poslali prof. Ivo Livaković i Sara Lovrić Caparin koja boravi trenutno u inozemstvu. Svi su tu slikovnicu ocijenili najvišom ocjenom.

Riječ je o slikovnici koju je Jagoda Sablić izdala u vlastitoj nakladi, a koja djecu, dojmljivim ilustracijama  i kratkim tekstovima upoznaje sa životinjama na jednoj farmi. U njoj autorica  progovara o harmoniji koja među njima vlada te šalje poruku ljubavi prema životinjama, prirodi i svijetu uopće. Autorica je na sinoćnjoj promociji otkrila da se od najranije mladosti i u profesionalnom smislu željela posvetiti djeci i biti nastavnica ili odgajateljica, ali je put odveo u drugom pravcu prema upravnom pravu i službeničkom poslu. Na pisanje ove slikovnice navela su je, kako je kazala, pitanja djece na radionicama Međunarodnog dječjeg festivala o životinjama iz kojih je zaključila kako je to djeci strana tema pa je skupinu njih odvela na seosku farmu i svoje doživljaje pretočila u slikovnicu

Mladen Bjažić vrlo je nadahnuto predstavio novi uradak Jagode Sablić kazavši, uz ostalo, kako je Jagoda Sablić tu temu „oslikala sa zadivljujućom lakoćom, kao i svijet oko farme doživjevši sve kao predivnu melodiju i nezaboravan zbor koji živi pokraj nas u krošnjama drveća, u barama i potocima i sastavni je dio našeg života, pa je ushićena napravila jedinstveni slikovnicu izabravši najbolje vodiča, naše Sunce i njegove tople zrake“.

Profesor Livaković je u svom osvrtu napisao: Jagodina djela, posebno slikovnice, njih četiri do sada, priručnik su za likovno estetski odgoj predškolaca i osnovaca ,a poruke i poduke su vrijedne pažnje pa i istinskog divljenja.“ Sergej Mioč je govorio o inspiraciji koju slikovnice Jagode Sablić, pogotovu Veliki i mali , mali i veliki pružaju i za dječje kazalište. Osobitost njezina rada je to što ona sama svoje slikovnice ilustrira, a kako je kazala na promociji one i nastaju na neuobičajen način, najprije kao slike, pa onda tekst koji ih prati.

To je prepoznala i Sara Lovrić Caparin napisavši u svom osvrtu „Kod ilustracija Jagode Sablić možemo sa sigurnošću tvrditi da je njezina likovna priča istovjetna onoj koju je naznačila u nekoliko rečenica teksta ispod ilustracije. Zapravo ovdje se može postaviti pitanje ilustrira li slika tekst ili tekst tumači sliku. Simbioza likovnog i tekstualnog sretna je i primjerena upravo zato što je jednog i drugog autorica ista. U literaturi za djecu malo je takvih autora. Stoga možemo reći da je to kod Jagode Sablić sretan doživljaj“.

Psihologinja Zorana Vrbičić je ukazala na edukativni značaj „Životinjske farme“ zaključivši:“Djeci koja će imati sreću da njihovi roditelji, učitelji, i odgajatelji iskoriste ovaj uradak imaju zasigurno veću šansu pozitivnog razvoja i odrastanja. On šalje poruku: Učimo da se razvijamo, rastemo, mijenjamo i opstanemo u društvu“, zaključila je Zorana Vrbičić.

Značajni doprinos promociji dala su i djeca dječjih vrtića Osmijeh, Građa i Vidici koja su, uz potporu svojih odgajateljica, napravila crteže na temu životinjske farme, a najuspješniji su sinoć dobili i nagrade. Promocija je počela i završila pjesmom Beatlesa „Good day sunshine“ iz Muppet showa, a autoricu su došli podržati neki od njenih kolega iz Kazališta i gradske uprave, prijatelji i obitelj.

Jagoda Sablić do sada je izdala dvije zbirke pjesama te slikovnice: Mozgalica, U potrazi za izgubljenim psićem, Veliki i mali, mali i veliki i Seoska  farma.

Iz kategorije: Vijesti