Datum objave: 08. Svibanj 2013

Županija prezentirala uređenje obale u Docu uz potporu kanididata za gradonačelnika dr Željka Burića

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija i Županijska lučka uprava prezentirali su danas Idejno rješenje uređenja obale u Docu, od Domalda do Veslačkog kluba "Krka" koje predviđa  podizanja visine i proširenja obale na nekim dijelovima te proširenja prometnice uz Mandroč. Žele, kako su kazali, pokazati da postoji rješenje za sprječavanje poplava u Docu i uređenje tog dijela obale. Taj dio obale ugrožava prodiranje more ispod obalnog zida, problemu s oborinskim vodama i poplavama kod malo jače plime.

Na prezentaciji je sudjelovao i dr Željko Burić, kandidat HDZ , HSS –a HČSP –a i HSP dr A.S. koji je istaknuo kako podržava to rješenje i da ga smatra dijelom projekta revitalizacije stare gradske jezgre te da takvim načinom pristupanja problemu promovira jedna novi model funkcioniranja gradske uprave i način rješenja problema u Gradu Šibeniku. Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave je istaknuo da je obala u Docu problem koji ugrožava grad. „Ako s u Šibenčani kroz stoljeća mogli graditi i stvarati svoju obalu onda ne mogu sada dozvoliti da u 21. stoljeću ona potone i da ugrozi komunikaciju prema šetnici i plaži Ban“, istaknuo je Dulibić. Ne možemo prihvatiti riječi neću i ne možemo dodao je Dulibić aludirajući na to da navodno gradska vlast u Šibeniku nema rješenje tog problema što je istaknuo i župan Goran Pauk.

Županijska lučka uprava naručila je od splitske projektantske tvrtke „Obala“, iste tvrtke koja je pedesetih godina izgradila šibensku rivu, projekt rješavanja problema poplava u Docu i uopće uređenja tog dijela šibenske rive koji su platili 60 000 kuna.

Ivan Galas direktor tvrtke „Obala“ istaknuo kako su se potrudili i za tako ozbiljan problem ponuditi ozbiljno rješenje, ali da nisu dirali u prepoznatljivu fizionomiju obalnog pojasa Doca i šibenske rive. Dobro su proučili i svu dokumentaciju o gradnji šibenske rive. Ispričao je i zanimljivost da se kada se gradila šibenska riva čak tri godine čekalo da se nasip slegne, a onda su izgubili strpljenje i dovršili gradnju. „Naš cilj je bio omogućiti normalno odvijanje prometa , proširiti šetnicu tim dijelom Doca i omogućiti da uz te nove dijelove rive mogu pristajati brodovi, ali sve bez radikalnih poteza. Naši su zahvati ograničeni. Postojeću rivu proširujemo za tri metra, uređujemo je i uređujemo Mandroč i spajamo se na rubne točke koje već postoje. Dižemo visinu obale za 40 centimetara i proširujemo je čime onemogućujemo plavljenje. Riva se neće proširiti nasipanjem nego mikro pilotima koji otklanjaju problem slegnjivanja nasipa koji je pratio nekadašnju njezinu izgradnju“, objasnio je Galas dodavši da imaju i rješenje za oborinske vode koje podrazumijeva poseban kolektor , ali je kompatibilno s postojećim sustavom za odvodnju.

Na novinarsku primjedbu kako su današnjom prezentacijom prekršili izborna pravila jer su projekt koji je financiran javnim sredstvima stavili u funkciju izborne promidžbe dr Željka Burića kao kandidata za gradonačelnika šibensko – kninski župan Goran Pauk je odgovorio da je to projekt Šibensko – kninske županije, Županije lučke uprave i budućeg gradonačelnika Grada Šibenika i da to tako žele prikazati.

Na pitanje hoće li to rješenje biti ustupljeno i nekom drugom gradonačelniku koji pobjedi na izborima odgovorili su potvrdno. Obalni pojas koji je zahvaćen prezentiranim idejnim rješenjem je izvan nadležnosti Županijske lučke uprave, ali Željko Dulibić, tvrdi da ta lučka uprava ima pravo nuditi rješenja za sve što smatra bitnim kada je riječ o korištenju i uređenju pomorskog dobra te da su to napravili jer Grad Šibenik, kako je istaknuo, ne želi surađivati u vezi s rješavanjem problema obale u Docu.
 

Iz kategorije: Vijesti