Datum objave: 08. Svibanj 2013

ZAŠTITA STAROG ŠIBENIKA Gradska uprava gradi još tri podzemna kontejnera za smeće

Diana Ferić
Diana Ferić

Uz postojeći podzemni kontejner kod Kneževe palače grade se suvremena odlagališta otpada u starom Šibeniku – u Docu, ispred Stare peškarije i kod Groblja sv. Ane.                                                                                                                                            

Gradska uprava Grada Šibenika nakon dobrih iskustava s podzemnim kontejnerom za odlaganje otpada koji je 2010. godine bio postavljen ispred Kneževe palače, gradi još tri takva odlagališta kako bi što je moguće bolje zaštitila povijesnu jezgru Šibenika od zagađivanja i iz njegovih drevnih veduta uklonila klasične kontejnere za otpad koji u takav ambijent ni ne pripadaju.  

Kako smo doznali od gradonačelnika dr. Ante Županovića, posao izgradnje tri nova sistema podzemnih kontejnera nakon provedenog javnog natječaja povjeren je tvrtki „Ran“ d.o.o. Metalne konstrukcije podzemnih kontejnera hrvatskog su podrijetla, a proizvodi ih tvrtka „Gradatin“ iz Sesveta.
Kontejneri se ukapaju u tlo ispred nekadašnje Peškarije, na parkiralištu u Docu (nasuprot trgovine) i u kod groblja sv. Ane (kod Perivoja Ane Rukavine uz tvrđavu sv. Mihovila). Podzemni sustavi koštaju nešto više od 370 tisuća kuna, a vrijednost radova oko 228 tisuća kuna. 
Projekt postavljanja podzemnih kontejnera na području stare gradske jezgre je u sklopu mjera za njeno očuvanje i zaštitu. Naime za razliku od klasičnih limenih i plastičnih kontejnera koje je moguće prevrnuti, iz kojih vjetar raznosi otpatke, iz kojih se ljeti se šire neugodni mirisi, a oko njih se jate galebovi i množe glodavci, podzemni sustavi za odlaganje smeća su hermetički zatvoreni i potpuno neškodljivi, a estetski su prihvatljivi u drevnom ambijentu starog Šibenika.  
„Za stvaranje nove i ljepše slike kojim bi grad Šibenik postao što poželjnija turistička destinacija potrebno je unaprijediti postojeći sustav gospodarenja otpadom ponajprije u staroj gradskoj jezgri. Prednosti podzemne infrastrukture je neusporediva u odnosu na klasične kontejnere. Iz njih vjetar ne može odnositi otpatke, vrećice i papire, nema smrada i zaprljanog prostora oko njih. Osim toga ukopani sustavi imaju znatno veći kapaciteta pa ih treba prazniti nakon dužih vremenskih intervala što smanjenje troškove zbrinjavanja otpada“, kazao nam je gradonačelnik dr. Ante Županović.
 

Iz kategorije: Vijesti