Datum objave: 07. Svibanj 2013

DAN EUROPE:Predstavici Grada Šibenika približili mladima EU projekte

Diana Ferić
Diana Ferić

Edukativnu prezentaciju EU  projekata, namijenjenu prvenstveno  mladima, održali su danas, u povodu   9. svibnja koji se obilježava kao Dan Europe, predstavnici Grada Šibenika u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

„Grad Šibenik je ovaj dan odlučio obilježiti s mladima, srednjoškolcima, studentima i članovima udruga koji će, bez obzira koje zanimanje odabrali, morati pokazati znanje o Europi i izradi europskih projekata, što će u bliskoj budućnosti postati standard poput znanja engleskog jezika ili informatičke pismenosti“, istaknula je pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Bujas Rupić koja je prezentirala projekte za koje je Grad Šibenik dobio sredstva od EU i koje provodi.

Riječ je o projektu obnove tvrđave sv. Mihovila i izgradnje ljetne pozornice, Poduzetničkom inkubatoru za mlade u staroj gradskoj jezgri – Jewel, povezivanje Šibenika i okolice integriranim prijevozom – Intermodal i on_line platforme za razmjenu znanja i informacija – Next. U pripremi su i projekti za valorizaciju drugih šibenskih tvrđava  - Barone i Sv.Nikola. 
„Šibenik je primjer dobre prakse drugim gradovima upravo po pitanju izrade projektne dokumentacije i prijavljivanja na natječaje. Ponosan sam što na tome rade naši mladi i obrazovani stručnjaci“, kazao je gradonačelnik dr. Ante Županović i dodao:

„Vi ste oni koji će te ostvarivati ideje o kojima mi sanjamo, kao što je stari šibenski san o ljetnoj pozornici na tvrđavi postao naša stvarnost.“

Krešimir Kovač iz Upravnog odjela Grada Šibenika za gospodarstvo, koji radi upravo na izradi EU projektima, objasnio je što je zapravo EU projekt, zašto ih pišemo i kako napisati jedan EU projekt.

„Projekt je jedinstveni niz aktivnosti čiji je cilj ostvarenje jasno određenih ciljeva unutar određenog vremenskog roka i s  određenim  proračunom, a financiran je iz EU fondova koji imaju cilj pridonijeti gospodarskoj i društvenoj koheziji te jačanju gospodarstva”, objasnio je Kovač.

Hrvatskoj je za drugu polovicu 2013. godine na raspolaganju oko 600 mil. eura iz europskih fondova, dok je u programskom razdoblju od 2014. do 2020.  Za RH izdvojeno prosječno 1.5 milijardi eura godišnje. Stoga, bit će nam potrebno što više stručnjaka koji će sudjelovati na izradi projekta za dobivanje tih sredstava.

Povodom Dana Europe, članovi udruge „Mladi u EU“ dijelili su ispred Knjižnice građanima informativne letke o Europskoj uniji, prenosimo sa službenog portala Grada Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti