Datum objave: 02. Svibanj 2013

Neven Spahija,poznati košarkaški trener štiti arheološki lokalitet

Diana Ferić
Diana Ferić

Čim su radnici na imanju Nevena Spahije, jednog od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih košarkaških treneta, koji u Danilu Gornje uređuje maslinik od 150 masina i priprema gradnju obiteljske vile naišli na neobično složeno kamenje zaustavili su u radove i odmah o tome izvijestili Konzervatorski zavod u Šibeniku.

Arheolozi su izašli na teren i utvrdili da je riječ o ostacima starih suhozida i vjerojatno kolonama jedne od antičkih vila što ne čudi jer , kako kažu arheolozi, na Danilu, pogotovu na tom području u blizini Ridera ,čim zakopaš nešto vvrijedno nađeš. Nevena Spahija je odlučio i financirati konzervatorske radove na tom nalazištu koje će, iako je riječ o njegovoj prihvatnoj parceli, biti dostupno i posjetiteljima.

„ Riječ je o ostacima iz antike, kojih na tom području ima na svakom koraku, ali valja istaknuti potez vlasnika zemljišta koji je odmah to prijavio i spreman je i dati novac za konzervaciju što je svako za pohvalu“, ističe Marko Menđušić, ravnatelj Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

"Ne mislim da sam učinio ništa posebno. Pa tko bismo se svi morali donositi prema baštini. Svjestan sam važnosti ovog područja i bogatstva koje krije i radnike sam od početka upozoreni da odmah stanu s radovima ako bilo što uoče. Ja ću financirati konzerviranje ovih arheoloških nazala i ponosan sam što će tako nešto biti na mom posjetu i to će biti dostupno svima“, kazao nam je Neven Spahija.

On je po ocu porijeklom iz Danila. Na tom području upravo sadi veliki maslinik i gradit će obiteljsku ladanjsku kuću, kako kaže, za svoj gušt, ali u dodiru s korijenima svoje obitelji.

Iz kategorije: Vijesti