Datum objave: 30. Travanj 2013

Dalmatinske i slavonske delicije na 5. Sajmu agroturizma u Skradinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ispod već prepoznatljivog šatora u Skradinu, petu godinu za redom svoje autohtone proizvode od hrane, vina, maslinovog ulja do sapuna i suvenira izlažu proizvođači iz Šibensko – kninske županije, ali i iz cijele Dalmacije, a ni ovog puta nisu izostali proizvođači iz kontinentalnog dijela Hrvatske s kulenima slaninom, kobasicama, kolačima i drugim prepoznatljivim delicijama tog dijela Hrvatske.

Peti Sajam agroturizma otvorio je jutros u Skradinu šibensko – kninski župan Goran Pauk u nazočnosti HDZ – ovih saborskih zastupnika iz Županije, Ive Bašića, savjetnika ministra turizma RH, načelnika općina iz Šibensko – kninske županije, Petra Mišure, predstavnika Grada Šibenika te Tomislava Tolušića, župana Virovitičko – podravske županije koja je ove godine županija partner tog sajma. „Ovim sajmom promičemo ruralni turizma, ali istodobno pokazujemo da turizmu možemo ponuditi ono što smo sami proizveli i da to prodajemo doslovno na kužnom pragu što obogaćuje turističku ponudu, zapošljava ljude u obiteljskim gospodarstvima i smanjuje troškove proizvodnje. Istodobno ovo je i ogledalo rezultata subvencioniranja i kreditiranja poljoprivredne proizvodnje i agroturističkog razvoja u Šibensko – kninskoj županiji“, kazao je župan pauk. Ivo Bašić je u ime Ministarstva turizma podržao održavanje takvih sajmova kojima Hrvatska spaja „plavu i zelenu brazdu“, a zadovoljstvo je iskazao i virovitičko – podravski župan koji je izrazi želju da se poduzetnici iz Šibensko – kninske županije predstave i na njihovim sajmovima te da Šibensko – kninska županija bude partner na jednom od narednih „Viro – Expoa“ jednom do najvećih sajmova u Hrvatskoj koji se održava u Virovitici.

Na sajmu je 129  izlagača, a veći broj ih izlaže svoje proizvode od prvog sajma. Ove godine je znantno više proizvođača suvenira, kozmetike od mediteranskog bilja i sličnih proizvoda, ali ima i puno authotnih prehrambenih delicija od dalmatinskih do slavonskih i ličkih. Cilj im, kako su nam kazali, nije samo prodaja, nego i predstavljanje bogate ponude Šibensko – kninske županije i općenito Hrvatske  koja se mora iskoristiti u turističkoj promidžbi. Masovnu posjećenost očekuju sutra na Međunarodni praznik rada, pogotovu zbog blizine Skradinskog buka, tradicionalnog prvosvibanjskog izletišta ne samo Šibenčana nego i stanovnika cijele Dalmacije za koji je ulaz  besplatan.

Iz kategorije: Vijesti