Datum objave: 30. Travanj 2013

Poljski „Global fish“ želi na „Podima“ uzgajati 4000 tona slatkovodne ribe

Diana Ferić
Diana Ferić

Gospodarska zona „Podi“ širi se za dodatnih milijun četvornih metara hektara zahvaljujući tomu što je zemljišta Grad Šibenik od Hrvatskih šuma otkupio gotovo 103 hektara zemljišta na južnoj strani zone prema RGC „Bikarac“.                                                                      

Ivan Pavelić predsjednik uprave „Hrvatskih šuma“ danas službeno Gradu Šibeniku predao oko 103 hektara koje je otkupljeno za potrebe širenja gospodarske zone „Podi“ i zadovoljavanja interesa potencijalnih investitora zainteresiranih za ulaganja. U ime Grada Šibenika zemljište su preuzeli gradonačelnik dr. Ante Županović, njegov zamjenik Petar Baranović i Vjeko Kaleb direktor zone „Podi“.


„Gospodarska zona „Podi“, kao jedna od najperspektivnijih gospodarskih zona u Hrvatskoj i glavni pokretač razvoja šibenskog gospodarstva, nastavlja se širiti i razvijati. Ovo je još jedan korak naprijed i pokazatelj kontinuiranog rada ove Gradske uprave na stvaranju uvjeta da poduzetnici svoje poslovne projekte otvaraju u Šibeniku, šire postojeće poslovanje, razvijaju nove proizvodne programe i, naravno, otvaraju nova radna mjesta“, kazao je na prigodnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović.

Grad Šibenik je, rečeno je, 2010. godine podnio zahtjev za izdvajanju šume ili šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumsko - gospodarskog područja Republike Hrvatske kojim gospodare „Hrvatske šume“ i prijenos vlasništva na gospodarsku zonu „Podi“. Nakon provjere stanja tog prostora, a temeljem činjenice da tamo nema gospodarski vrijednih šuma, određena je otkupna cijena od 1000 kuna po hektaru tako da je Grad Šibenik postao vlasnik tog zemljišta za oko 103 tisuće kuna. 


,,To je velika razlika u usporedbi s prvotnom cijenom koja je bila gotovo petnaest puta veća i iznosila je 1,7 milijuna kuna.  Pokazali smo na ovom primjeru da racionalno upravljamo gradskim proračunom. Želim se zahvaliti novoj upravi „Hrvatskih šuma“ i gospodinu Ivanu Paveliću jer su prepoznali gospodarski interes i potencijale zone „Podi“, istaknuo je dr. Županović.

Zamjenik gradonačelnika Petar Baranović upoznao je novinare s porastom zanimanja poduzetnika za ulaganja u zonu „Podi“ te kao primjer naveo poljsku tvrtku „Global fish“ koja, kao jedan od vodećih svjetskih distributera i prerađivača ribe te proizvođača ribe u uzgajalištima, želi na „Podima“ izgraditi kompleks za uzgoj četiri tisuće tona slatkovodne ribe godišnje te na tim poslovima zaposliti u prvoj fazi 50, a zatim još 50 radnika.

„Riječ je o velikom projektu na čijoj se realizaciji intenzivno radi, a o njegovom značaju najbolji govori podatak da se trenutno u Hrvatskoj u ribogojilištima proizvodi ukupno oko 10 tisuća tona ribe“, kazao je Petar Baranović. 
 

Iz kategorije: Vijesti