Datum objave: 29. Travanj 2013

Ministarstvo kulture dalo 150 000 kuna za šibenske tvrđave

Diana Ferić
Diana Ferić

Potporu od 150 000 kuna za projektnu dokumentaciju za tri šibenske tvrđave: Barone, sv. Ivana i sv. Nikolu dodijelilo je Ministarstvo kulture šibenskom  Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac

Društvo Juraj Dalmatinac zatražilo je potporu kako bi potaknulo izradu izvedbenog projekta za tvrđavu Barone/Šubićevac, idejnog projekta za tvrđavu Sv. Ivana, te geodetske podloge za pomorsku utvrdu Sv. Nikole.

To društvo i Grad Šibenik upravo prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju radi kandidiranja zajedničkog projekta obnove i turističke valorizacije tvrđave Barone na nedavno objavljeni IPA IIIC natječaj (bespovratna sredstva iz EU fondova). Zajednički namjeravaju realizirati projekt vrijedan oko 1,2 milijuna eura, a  nakon njega bi šibenska utvrda trebala postati nova prvorazredna turistička atrakcija. Smatra se kako bi slični projekti trebali zaživjeti i na ostalim šibenskim povijesnim utvrdama, a za sve to, kako je poznato, osnovni preduvjet je projektna dokumentacija, bez koje nije moguće pokrenuti bilo kakav ozbiljniji projekt niti se natjecati za sredstva iz EU fondove.
Predstavnici Grada Šibenika i Društva Juraj Dalmatinac  zatražili su od Agencijie za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da  tvrđava Sv. Ivana prijeđe i u vlasništvo Grada Šibenika.

"Ministarstvo kulture je prepoznalo projekt revitalizacije šibenskih fortifikacija te ih je odlučilo poduprijeti sa 150 tisuća kuna, uz potporu i potrebna jamstva Grada Šibenika. Posebno moramo istaknuti izvrsnu suradnju s Odjelom za gospodarstvo Grada Šibenika koji je značajno pridonio ostvarenju ove financijske pomoći", ističe u svom prioćenju  Društvo "Juraj Dalmatinac".
 

Iz kategorije: Vijesti