Datum objave: 27. Travanj 2013

U gradnji suhozida uživali na "Agro Prižbi" odrasli i djeca

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekolicina Šibenčana te polaznici Dječjeg vrtića Mendula iz Pirovca učili su danas tehniku gradnje suhozida na posljednjoj radionici u tom ciklusu koja je održana na Agro Prižbi, u vlasništvu obitelji Baraka., o organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Libar i turističke agencije MagTours.
Radionice je vodio dr. sc. Jadran Kale, kustos šibenskog Muzeja i predavač na Filozofskom fakultetu u Zadru Njima se želi široj javnosti približiti ljepota gradnje suhozida i važnost njihove zaštite te kroz to spojiti ljude i krajolik.
Počeli su izložbom suhozida arhitekte Boška Fržopa, zaljubljenika u tu tradicijsku vještinu koja ih je inspirirala za nastavak rada na populariziranje te vještine. Dr. sc. Jadran Kale je sa svim zainteresiranim građanima obišao teren na Srimi i upoznao ih s vrijednim obilježjima suhozidarske gradnje, pokazao im najviše dalmatinske bunje u neposrednoj blizini Agro Prižbe, vrijednim primjerima suhozida te s arheološkim lokalitetom s ostacima bazilike iz 6. stoljeća koji se nalazi u blizini Agro Prižbe. Nakon toga su na radionici sudjelovali i studenti iz Zadra, zainteresirani Primoštenci, kulturni djelatnici iz Trogira te djeca Gradskog vrtića "Varoš". Danas, na posljednjoj radionici u tom nisu djeca su se natjecala u gradnji suhozida,a napravili su i malu bunju na arheološkom lokalitetu,a nakon svega je uslijedio domjenak i druženje uz prepričavanje dojmove kojih su djeca nakon radionice bili puni.
Pučko otvoreno učilište Libar i turistička agencija MagTours.

FOTO: Boško Fržop i Diana Ferić

Iz kategorije: Vijesti