Datum objave: 25. Travanj 2013

Udružili se agroturizmi iz Županije:Ne zaostajemo za Istrom!

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlasnici gospodarstava koja se bave agroturizmom u Šibensko – kninskoj županiji osnovali su danas svoju Udrugu agroturizama Šibensko – kninske županije, uz potporu Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko – kninske županije i Županijske gospodarske komore Šibenik.

Od četrdesetak agroturizama u Županiji na skupštini su bili vlasnici desetak obiteljskih gospodarstava koja se bave agroturizmom, a priključit će im s ei većina ostali.Za predsjednika je izabran Robert Podrug, vlasnik OPG Robeko iz Piramatovaca, potpredsjednik je Frane Rakić, vlasnik Agroturizma Rakić iz Pakova Sela, a tajnica je Jadranka Bolanča, vlasnica OPG Bačulov dvor iz Draga, u Primoštenu Burnom.

Cilj njihovog udruživanja je poticanje razvoja agroturizma u Šibensko – kninskoj županiji , promocija autohtonih proizvoda, kulture življenja i povijesnih znamenitosti, ali i suradnja, razmjena iskustava i edukacija. Želja im je da zajedničkim snagama pridonesu boljoj promidžbi agroturizma i da zajednički nastupaju na tržištu. Na osnivačkoj skupštini ej potaknuto i pitanje zajedničkog rada u cilju dobivanja sredstava iz europskih fondova, a u međusobnom razgovoru vlasnici gospodarstva agroturizma, od kojih su se negi tek upoznali, razmijenili su u informacije o načinu poslovanja. Svih muči nedorečenost, a često i nelogičnost zakona i pravilnika koji se odnose na njihovu djelatnost, a koji često, umjesto da potiču, koče njihovu želju za prezentacijom izvornih proizvoda i kulture življenja u šibenskoj regiji.

Do sada je malo poznato da Šibensko – kninska županija nakon Istarske ima najviše obiteljskih gospodarstava koji se bave agroturizmom, a o njihovoj kvaliteti dovoljni svjedoči podataka da je na nedavnom natječaju UNDP – a najviše nagrađenih bilo upravo u Šibensko – kninskoj županiji.

Iz kategorije: Vijesti