Datum objave: 24. Travanj 2013

Šibenski PR - ovci najbrojniji na edukaciji u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvene mreže kao nezaobilazan i važan alat u komuniciranju s javnošću bila je tema današnjeg predavanja stručnjaka za PR i medijskog konzultanta Roberta Gele koje je u Splitu organizirala Dalmatinska podružnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću za PR stručnjake iz Dalmacije. Prednjačili su po broju upravo Šibenčani među kojima su bili predstavnici privatnih tvrtki i agencija, ali i lokalne samuprave. To je dio projekta PITAGORA koji sufinancira Europska unija.

Gelo je dao pregled najvažnijih društvenih mreža u Hrvatskoj (Facebook, Google Plus/YouTube, LinkedIN, Twitter, Flickr, Instagram, Foursquare) i upozorio da iza njih stoje moćne korporacije te da sve nije tako nevino kako se korisnicima tih mreža čini. Istaknuo je kako korištenje tih mreža u PR i marketinškim kampanjama mora biti odgovorno, a ukazao je i na primjere iz prakse koji su suprotni. Napomenuo je kako neodgovorno marketinško ponašanje Facebook kažnjava isključenjem s mreže i blokadom. Priznao je da ne može procijeniti do kada će društvene mreže biti „hit“ u komuniciranju jer su i svi dosadašnji alati i taktike imali svoje uspone i padove, ali će sasvim sigurno biti „in“ naredne tri godine, a trenutno s nalaze u fazi zrelosti. Prema predviđanjima, društvene mreže i mobilne platforme imat će primat u narednim godinama dok ostali mediji gube utjecaj.

Komuniciranje usluga i proizvoda putem društvenih mreža je jeftin alat, ali oduzima puno vremena i treba dobro ocijeniti koju korist u svakom konkretnom slučaju donosi iako za to ne postoje mjerljivi rezultati, kazao je Gelo.

Glavna preporuka je da su društvene mreže važno sredstvo, ne samo osobnog komuniciranja nego i pozicioniranja u poslovanju,  ali njihov utjecaj nije svemoguć i s njima, kao i sa svim ostalim sredstvima komuniciranja treba postupati moralno i odgovorno kako bi se postigao željeni učinak na duge staze, a nije dobro  zanositi se prividnim trendovima.
 

Iz kategorije: Vijesti