Datum objave: 23. Travanj 2013

Dr. Željko Burić razgovarao s obrtnicima i poduzetnicima iz povijesne jezgre Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Vizije revitalizacije starog Šibenika i rješenja koja je ponudio HDZ-ov  kandidat za gradonačelnika dr. Željko Burić, obrtnici i poduzetnici prihvatili su kao spasonosni odmak od dosadašnje prakse.                                                                                                                                                            

Dr. Željko Burić i Danijel Mileta, HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Šibenika sastali su se danas s obrtnicima i poduzetnicima iz povijesne jezgre Šibenika kako bi s njima osobno razgovarali o problemima koji ih muče i  administrativnim rješenjima koja im onemogućavaju uspješno poslovanje, razvoj, širenje djelatnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

„Možemo mi sada kao i drugi kazati kako u stari Šibenik treba ući s hrpom novaca pa popraviti fasade, urediti kanalizaciju, obnoviti vodovod, maknuti instalacije pod zemlju jer i takav scenarij moguć. No što bi bilo kada bi se on ostvario? Imali bismo pozlaćenu povijesnu jezgri. Da, ali praznu pozlaćenu povijesnu jezgru. To dakle nije rješenje pogotovo ne sada kada novca za takve zahvate nema. Moglo bi se pomisliti da za naš stari Šibenik nema prevelikih izgleda da oživi ali nije tako. Radio sam u povijesnoj jezgri, dobro poznajem njene probleme, a još sam bolje upućen u teškoće s kojima se suočavaju obrtnici i poduzetnici koji u njoj rade. Dakle, ja znam da stari Šibenik mogu oživjeti samo oni koji u njemu rade i žive od svoga rada u povijesnoj jezgri, ali isto tako znam da oni ne mogu ništa učiniti ako ne postoji sinergija između njih, gradske uprave, civilnog društva, kulturnih institucija i vlasnika nekretnina. Lokalna samouprava ne smije biti maćeha poduzetnicima koji donose više od polovice ukupnih prihoda gradskog proračuna, a mogli bi i puno više kada bi im se pomoglo da oni svojim poduzetničkim projektima pretvore povijesnu jezgru u centar poduzetništva i generator novih radnih mjesta.“ – kazao je dr. Željko Burić obrazlažući svoj program poslovne i demografske revitalizacije starog Šibenika.
On je naglasio da nema namjeru obećavati ono što ne može napraviti, a sažetak njegovog projekta je oslobađanje obrtnika i poduzetnika u povijesnoj jezgri svih nameta i davanja kako bi oni mogli ostvariti što veće prihode i otvoriti nova radna mjesta.
„Učinimo li tako, kazao je dr. Željko Burić, prihodi od poreza i prireza na dohodak bit će veći od renti kojih smo se odrekli pa će u gradskom proračunu biti više novca za sport, kulturu, obrazovanje, socijalu, za bolji komunalni standard. Istovremeno ćemo imati i veći broj ljudi koji primaju plaće pa će i drugi obrtnici i poduzetnici imati više posla, a  bit će i novca za rješavanje svih ostalih problema koji postoje u starom Šibeniku.“
Osim toga dr. Željko Burić je najavio da će, ako mu građani Šibenika pruže priliku i nađe se u poziciji da odlučuje o pitanjima bitnim za Šibenik i Šibenčane, kreirati obrtničko-poduzetničku strategiju kako bi se izbjegla nelojalna koncentracija i spriječilo kontraproduktivno gomilanje identične ponude kao što je to sada slučaj te stvorili uvjeti za otvaranje održivog broja obrtničkih radnji u pojedinim dijelovima grada.
Strategiju koju je iznio kandidat za gradonačelnika dr. Željko Burić uz potporu kandidata za zamjenika gradonačelnika Danijela Milete, poduzetnici i obrtnici ocijenili su spasonosnim odmakom u odnosu na dosadašnju praksu koja je dovela u pitanje ne razvoj i napredak njihovog poslovanja nego goli opstanak obrtnika i poduzetnika u starom Šibeniku.
Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik kazao je da je Burić izgovorio riječi koje su obrtnici i poduzetnici odavno željeli čuti te da je ovo prvi slučaj da s njima netko razgovara, da iznosi činjenice, pita ih za mišljenje i nudi konkretna, životna i provediva rješenja.
 

Iz kategorije: Vijesti