Datum objave: 22. Travanj 2013

Maraton Ivana Jelavića i šibenskog maratonca Maksimovi po NP "Krka"

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski ultramaratonac, Ivan Jelavić trči od jutros od 9 sati, kako je bilo i najavljeno, maraton po NP "Krka" koji će trajati do 21 sat, u sklopu projekta „Earth Run Europe“, jedne od najdužih i najljepših ultramaratonskih trka u svijetu za spas planeta Zemlje. Unatoč kiši jutros je krenuo sa Stinica, a društvo mu je do Roškog slapa pravila Katja Zupan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s  javnošću JU NP "Krka". Nakon toga pridružio mu se šibenski maratonac Damir Maksimović iz Atletskog kluba Šibenik koji nam je otkrio kako taj šibenski klub ima vrlo "moćne" maratonce.

Jelavić je bio oduševljen prvom dionicom koju je prošao od Stinica, pješačko - edukativnom stazom do Roškog slapa,a potom s e popeo u trku konzolnom stazom "kaskadama" do Bogatića is pustio natrag cestom do Roško slapa i nakon toga nastavio prema Rupama, Skradinu i Skradinskom buku. To je njegova treće utrka za nacionalne parkove u Hrvatskoj. Najprije je istrčao u NP "Mljet", drugu u Varaždinu za NP "Kornati" i danas je u NP "Krka". Istodobno s utrkom u mlinicama na Roškom slapu održavala se ekološka radionica za učenike područne škole Rupe, OŠ Skradin koji su učili kako od plastičnih vrećica napraviti ukrasne predmete. Oba događanja organizirana u povodom današnjeg Dana planeta Zemlje.

Tako se JU NP Krka, koji ne propušta niti jednu akciju posvećenu zaštiti prirode i okoliša što im je i temeljna zadaća, uključila u utrku dužine 2 750km koja traje 27 dana i obuhvaća devet zemalja (Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Italiju, Švicarsku, Njemačku, Češku, Slovačku i Mađarsku) i 22 nacionalna parka. U Hrvatskoj je pokrovitelj utrke predsjednik dr.sc. Ivo Josipović

Iz kategorije: Vijesti