Datum objave: 17. Travanj 2013

Autor hita "Ne plači Hrvatsko" ne smije nastupiti u Kazalištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Kulturno vijeće HNK Šibenik nije dopustilo Šibenčaninu Anti Maturi, koji se predstavlja kao kantautor i dragovoljac domovinskog rata, da u Kazalištu organizira humanitarni koncert za jednog bolesnog mladića na kojem bi, kako Matura tvrdi, uz njega gostovali i Kićo Slabinac i Mladen Grdović.

Smatrajući da ga se time diskriminira danas je organizirao konferenciju za novinare u prostoru HND -a u Šibeniku. " Nastupao sam na mnogim velikim pozornicama u Hrvatskoj pa i s velikom glazbenim imenima i nije mi jasno zašto ne mogu organizirati koncert u Šibeniku šibenskom kazalištu. To bi trebao biti koncert kojim ću se vratiti u glazbeni život Hrvatske i predstaviti svoje nove pjesme, a sav prihod je namijenjen bolesnom mladiću čije ime ne bih spominjao kako to ne bi ispala manipulacija. Ja izvodim pop - rok glazbu i to nije nikakav šund. Koncert u Kazalištu bi bio primjeren ambijentu. Ne bi to bila nikakva bučna glazba, a predvidio sam i nastup pijaniste i violončeliste tako da mi stvarno nije jasno u čemu je problem", kazao je Matura odgovarajući na novinarska pitanja.

Objasnio je kako je najprije htio preko šibenskog Lions kluba, na čijim večerima nastupa, organizirati zakup kazališta. No predstavnicima tog kluba je rečeno da to nije moguće pa je otišao na razgovor s ravnateljicom Kazališta Nerom Gojanović, koja ga je, kako je kazao, primila, s nogu i isto tako odbila. Potom se pisanim putem obratio Gradu Šibeniku od kojeg je dobio zaključak Kazališnog vijeća u kojem stoji da njegov koncert nije adekvatan za kazalište što ga je pogodilo. Iznio je i sumnje da iza tog odbijanja stoji Dušan Šarac, predsjednik Kazališnog vijeća no on je novinarima kazao kako maturi niti ne pozna,i da je problem što njegov program nije primjeren prostoru koji traži.

Matura tvrdi kako i dalje ne shvaća zbog čega je nepoželjan u Kazalištu te je najavio da neće odustati od koncerta i da će ga organizirati u nekom drugom prostoru.

Ante Matura ostao je zapamćen po svojom domoljubnoj pjesmi ne "Ne plači Hrvatsko", u međuvremenu se bavio i ugostiteljstvo i, kako je kazao posvetio se i duhovnoj glazbi, a sada s odlučio vratiti u pop- rock glazbene vode. Pjevačku karijeru počeo je u bandu “Paklena zvona” (osamdesetih godina prošlog stoljeća). Početkom domovinskog rata kreće u solo karijeru i postiže značajniji uspjeh s pjesmom “Ne plači Hrvatsko”, koja je uvrštena među dvadeset najboljih domoljubnih pjesma u izdanju Croatia recordsa” (Autor teksta i glazbe: Ante Matura, Aranžman: Zlatko Tanodi).

Spot “Ne plači Hrvatsko” obišao je cijeli svijet, te je na Hrvatskoj televiziji prikazan preko sto puta u najudarnijim terminima (pred TV dnevnik i emisiju “Slikom na sliku”).
Nastupao je na Splitskom festivalu i Knin festu. Nedavno je imao i zapažen nastup u emisiji “Lijepom našom” koja je snimana u Poličniku. Nastupio je i na manifestaciji "Bodulska balada" u Zlarinu.

Iz kategorije: Vijesti