Datum objave: 16. Travanj 2013

SDP:Kultura i sport su nam važni u brendiranju Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Aktualna gradska vlast  značajno je ulagala u razvoj kulturnih institucija, neinstitucionalno djelovanje u kulturi kao i u sportska igrališta i razvoj sporta među djecom, ustvrdili su na današnjoj SDP – ovoj konferenciji za novinare Oriana Kunčić, glumica HNK Šibenik i Boris Plazibat, profesor u šibenskoj Glazbenoj školi, kao članovi Savjeta SDP –a zaduženi za kulturu u sport. „Kultura i sport imaju za nas važno mjesto u brendiranju Šibenika kao turističke destinacije“, kazao je Plazibat.

On je, kako je objasnio, istupio kao član SDP –a, a Oriana Kunčić je na pitanje novinara odgovorila kako u toj funkciji nije  kao članica SDP –a već kao osoba čije je djelovanje u kulturi SDP prepoznao i pozvao je da se uključi u kampanju.

Oriana Kunčić je istaknula kako su udareni temelji profesionalizaciji HNK Šibenik, zaposleno je troje glumaca, a predstoji otvaranje još tri radnja mjesta u toj kazališnoj kući. Po njezinim riječima gradska vlast je pridonijela i afirmaciji Gradske knjižnice, ali je i značajno pomagala udruge iz kulture i kulturne manifestacije, a kao konkretan primjer istaknula je program „pola kune za kulturu “ koji gradska uprava provodi s Gradskim parkingom upravo radi oživljavanja stare gradske jezgre. Napomenula je da je Šibenik postao grad Festivala i da ih je sada oko 20 koji se u njemu održavaju, a posebno je istaknula potporu koju je gradska vlast pružila organizatorima Terraneo festivala. Najavila je da će u narednom mandatu SDP konačno ostvariti projekt uređenja kina Odeon za kulturna događanja, posebno za kreativno djelovanje mladih.

Boris Plazibat je istaknuo da je za mandata sadašnje koalicijske vlasti SDP – HNS otvoren stalni postav Muzeja Grada Šibenika te da je SDP taj projekt znatno ubrzao, te da SDP ima udjela i u projektu uređenja šetnice u kanalu svetog Ante jer je Grad dobio na upravljanje bivšu vojarnu Minerska, bez čega, kako je kazao, taj projekt ne bi bio moguć. Naglasio je važnost uređenja pozornice i drugih sadržaja na tvrđavi svetog Mihovila te uređenje tvrđave Barone koja ima još više šanse za financiranje iz Europskih fondova jer je riječ o suradnji gradske uprave i civilnog sektora, udruge za zaštitu povijesne baštine„Juraj Dalmatinac“. Nabrojio je i spomenik Draženu Petroviću i izgradnji košarkaškog igrališta uz njega, kao „živog spomenika“, ali i niz sportskih igrališta uz škole ili u naselju Raslina koji pridonose sportskim aktivnostima djece i mladih. Kada je riječ o sportu spomenuo je to da je pokrenuta pretvorba notnog kluba Šibenik te da su se upravo posredstvom gradske vlasti, kao neutralnog sudionika, uspjeli prevladati sukobi u nekadašnjem KK Šibeniku i formirati uspješan klub GKK Šibenik. Plazibat je zaključio da aktualna gradska vlast neke svoje projekte u kulturi i sportu nije mogla ostvariti zbog, kako ej kazao, heterogenosti Gradskog vijeća.

Iz kategorije: Vijesti