Datum objave: 16. Travanj 2013

Šibenske "Sjene" pripremaju glazbeni dječji spektakl "Zlo Varivo"

Diana Ferić
Diana Ferić

Plesna udruga Sjene iz Šibenika priprema veliki glazbeni spektakl za djecu -  mjuzikl za djecu  "Zlo Varivo" koji će izvesti 29. travnja ove godine u HNK  u Šibeniku  u povodu obilježavanja Međunarodnog dana plesa.

U predstavi sudjeluje  45 plesača, većinom  djevojčica u dobi od 9 do 14 godina  i tri odrasle plesačice u ulozi vještice Elfabe ( Lucija Žaja) , Alise ( Tea Junaković) i Grete (Mirna Mihelčić). 
Umjetnički tim koji je stvarao predstavu, već je niz godina povezan zajedničkim projektima. To su na prvom mjestu Zorana Mihelčić, koreografinja  i voditeljica ansambla, potom SanjaVrančić, zadužena za glazbu i režiju predstave, Sara Lovrić i Branko Lovrić Caparin, koji su osmislili kostime i scenografiju, Joško Bakula kao oblikovatelj svjetla i, prvi put u suradnji sa Sjenama, Ivana Rupić, koja je svojim maštovitim video uratcima obogatila ovu predstavu.

Gledatelji će uživati u priči o dvije male vještice, ispričanoj plesom i pjesmom. Alisu i  Gretu, djevojčice koje je  u djetinjstvu  spojilo  prijateljstvo,  razdvojila   je  zavist, ljubomora  i ljutnja  zbog  različitosti,  koja  na žalost i među djecom  postoji. Djeca je ne znaju odmah prepoznati , još teže prebroditi, ali ova će im priča u tome pomoći.

  Plesna udruga SJENE, djeluje već 13-tu godinu i okuplja veliki broj djece i  mladih plesača u dobi od 5 do 25 godina.  Zahvaljujući toj plesnoj udruzi  Šibenik se već godinama pridružuje svim većim centrima u Hrvatskoj i Europi  svečanim obilježavanjem Međunarodnog dana plesa.

Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute, ITI UNESCO) osnovao je 1982. godine Međunarodni dan plesa koji se obilježava svake godine na dan 29.travnja (dan rođenja Jean Georgesa Noverrea, 1727-1810, začetnika modernog baleta).
Godine 1995. Međunarodni odbor za ples pokrenuo je zajedničku inicijativu sa Svjetskom zajednicom plesa i plesnih umjetnika  za proslavu Međunarodnog dana plesa.
Svake se godine diljem svijeta, ovaj dan obilježava brojnim manifestacijama vezanim za ovaj oblik umjetničkog izričaja, bilo da je riječ o održavanju cjelovečernjih plesnih predstava, kraćih performansa, plesnih radionica, seminara, izložbi, natjecanja ili susreta.

FOTO: Ante Baranić

Iz kategorije: Vijesti