Datum objave: 15. Travanj 2013

Zadnja sjednica GV-a Grada Šibenika završila incidentom i žestokim sučeljavanjima

Diana Ferić
Diana Ferić

Amandman Ante Gašperova Čače izazvao žestoki obračun između SDP-a i HDZ-a i sporenja koja su umalo dovela do prekida sjednice i prosvjednog odlaska dijela vijećnika na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika.

Prijedlog vijećnika Ante Gašperova Ćaće da se iz proračuna Grada Šibenika vrati 1,5 milijuna kina svim onim građanima koji su troškove legalizacije svojih bespravno izgrađenih objekata platili prije donošenja izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu kojima je omogućena legalizacija uz znatno manje troškove, izazvao je žestoke sukobe između gradske uprave kao predlagača i vijećnika HDZ-a. Oštru raspravu vodili su Franko Vidović koji je u ime gradske uprave odbio prijedlog Ante Gašperova i Tomislava Ninića koji je u ime kluba vijećnika HDZ-a podržao Gašprova. U napetoj atmosferi predlagač je u jednom trenutku zaprijetio i prosvjednim napuštanjem sjednice što bi izazvalo njen prekid jer je dio vijećnika već napustio Veliku gradsku vijećnicu. U konačnici prijedlog Ante Gašerova nije prihvaćen jer je za njegov amandman glasovalo 10 od 20 nazočnih vijećnika. Nedostajao je samo jedan glas da amandman bude prihvaćen.
Vijećnik Gašperov predložio da se svi građani koji legaliziraju svoje bespravno izgrađene objekte dovedu u jednaku poziciju. Njegova namjera bila je da ne budu "kažnjeni" oni građani koji su naknade za legalizaciju platili da, dva ili deset dana prije donošenja odluke o njihovom smanjivanju. Sukladno tome predložio je da se takvim iz gradskog proračuna vrati 1,5 milijuna kuna smatrajući da bi to bilo pošteno i pravedno. Njegov je prijedlog u ime predlagača izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu odbio zamjenik gradonačelnika Franko Vidović:
"Ne možemo prihvatiti ovaj amandman. To nije dobar prijedlog. Njegovo prihvaćanje odvelo bi nas predaleko. Pri izradi prijedloga već smo nastupili i ljudski i pošteno. Razmislimo dobro. Vraćanje novca bila bi triska svima onima koji su uredno plaćali svoje obveze. Prijedlog je neprihvatljiv."
Replicirao mu je Tomislav Ninić u ime kluba vijećnika HDZ-a:
"Klub vijećnika HDZ-a podržava prijedlog vijećnika Gašperova. Bilo bi logično i pošteno ako donosimo odluku o smanjenju naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata vratiti novac onima koji su te naknade platili nekoliko sati, dana ili koji tjedan prije njihovog smanjivanja i tako sve one koji legaliziraju svoje objekte dovesti u jednak položaj. Ovako smo ih doveli u neravnopravnu situaciju. Podržavamo dakle prijedlog vijećnika Gašperova, a nema ni razloga da Grad Šibenik ne prihvati tu obvezu."
Na Ninićeve riječi oštro je reagirao Franko Vidović:
"I što ćete s tim ako budete, kao što tvrdite da hoćete, došli na vlast u Šibeniku? Pisma je- Daće Ćaće? Ponavljam prijedlog je neprihvatljiv. NIste svjesni što govorite kada kažete da grad treba preuzeti tu obvezu. Nema smisla na tome skupljati jeftine političke poene sada kada u vijećnici više nema predstavnika medija."
Međusobna dobacivanja smirio je predsjednik Gradskog vijeća Goran Grguričin, ali je oštra diskusija nastavljena.
"Amandman sam predložio polazeći s ljudskog stajališta. Budimo pravedni i pošteni prema svima koji legaliziraju svoje objekte." - kazao je Ante Gašperov.
"Razumijem solidarnost i stajališta s kojih polazite. Slažem se s tim, ali ne moramo zbog toga činiti krive korake. Razmislite dobro. Ako bismo išli tom logikom onda smo bili nepravedni i prema svima onima koji su gradili legalno i pošteno platili sve što su morali. Svi oni koji su gradili bespravno bili su u odnosu na njih obilno nagrađeni. Ta problem bespravne gradnje star je 30 godina. Zajednica se pobrinula da svi oni imaju sve ono što im pripada, a bespravni graditelji su to uživali besplatno. Tko vratiti novac onima koji su kao lojalni građani sve platili na vrijeme? I vi kažete da želite voditi Šibenik u naredne četiri godine?"
Vijećnika Gašperova i klub vijećnika HDZ-a potom je podržao HSP:
"Tužno je da sada kažnjavamo one koji su naknade platili dan dva prije naše odluke o njihovom smanjivanju." - kazao je Milorad Mišković, a ponovno je replicirao Franko Vidović u ime predlagača izmjena i dopuna:
"Jasno mi je da se dodvoravate biračima, ali nemojte zbog toga Grad opteretiti takvom obvezom. Ponavljam, niste svjesni u što idete. Nemojte Gradu nametati takvu obvezu. To se tako ne radi. Ostavimo ovaj prijedlog za novi saziv Gradskog Vijeća. Ne moramo to sada raditi."
Vijećnik Gašperov upozorio je Vidovića da je njegov amandman usklađen sa zakonom i da su slične odluke donijele mnoge druge jedinice lokalne samouprave te naglasio da ga ne povlači na što je predsjednik Goran Grguričin pozvao vijećnike da glasuju. Za prihvaćanje amandmana glasovalo je 10 vijećnika, a Gašperov je stavio prigovor i tražio ponovno utvrđivanje kvoruma što je izazvalo nove prijepore i sučeljavanja. Konačno, nakon ponovljene prozivke vijećnika ispostavilo se da je amandman podržalo 10 vijećnika, a ije ga podržalo isto toliko. Kako je za prihvaćanje potrebna natpolovična većina amandman je odbijen što znači da onima koji su naknade za legalizaciju platili prije njihovog smanjivanja razlika neće biti vraćena, a riječ o oko 1,5 milijuna kuna.
Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika u ovom sazivu završila je sumorno, a vijećnici su se razišli vidno nezadovoljni i u žurbi.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3