Datum objave: 14. Travanj 2013

Slab odaziv birača obilježio prve izbore za EU parlament

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi neslužbeni rezultati današnjih izbora za EU parlament znat će se oko 22 sata.Točno u 19 sati zatvoreno je svih 6.538 biračkih mjesta, a počelo je prebrojavanje glasova. Državno izborno povjerenstvo nije još objavilo niti konačnu informaciju o odazivu birača do 19 sati, a prema posljenjim podaci do 16 sati ih je u Šibensko - kninskoj županiji oko 15 posto. Kako piše tportal ostaje gorak okus zbog činjenice  da su ovi izbori po još nečemu bili povijesni – rekordno malom odazivu. Noćas ćemo doznati hoće li Hrvatska srušiti neslavan rekord Slovačke, u kojoj je na euroizbore izišlo samo 16,97 posto birača.

U odnosu na kršenje izborne šutnje, GONG je zaprimio dojave građana o neprimjerenim SMS porukama poslanim u ime HDZ-a, HSS-a i SDP-a, kao i u crkvama tijekom misa. Prijave su stizale i zbog postova na Facebooku kojima se promoviralo određene kandidate, priopćeno je iz GONG-a.

Potaknuti dojavama građana iz Zagreba, Imotskog i Župe Dubrovačke da pojedini članovi biračkih odbora, predloženi od strane HDZ-a, vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je regulirano Kaznenim zakonom.

Na temelju dojava birača, GONG je identificirao problem osoba kojima je osobna iskaznica istekla nakon zaključivanja popisa birača, no nisu se našle na popisu birača iako su zatražile vađenje nove osobne iskaznice, te je o tome upoznao Ministarstvo uprave.
 

Objavljeno ranije: Nešto više od 6 posto birača izašlo je jutros do 11 sati na birališta za Europski  parlament  u Šibensko - kninskoj županiji. Izbori protiču bez ikakvih problema, kako doznajemo u županijskom izbornom povjerenstvu.

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih.

Iz kategorije: Vijesti