Datum objave: 12. Travanj 2013

Učenici šibenske Privatne gimnazije - predstavnici Hrvatske u EU projektu „Food. Food for thought“

Diana Ferić
Diana Ferić

Na gostovanju u Njemačkoj šibenski su gimnazijalci kao primjer zdrave ishrane prikazali film o baki Bernardi Marasović iz Rupa, a u Poljskoj su nacrtali mural s prirodnim i povijesnim vrijednostima Hrvatske.                                                                                                                                                                                                            

Učenici Privatne gimnazije s pravom javnosti i Centra za odgoj „Sv.Lovre“ iz Šibenika   uspjeli su se uključiti u program EU  „Comenius“ i postati aktivni sudionici projekta „Food. Food for thought“ („Hrana. Hrana za razmišljanje“) kojeg su 2011. godine osmislili srednjoškolci iz Belgije i Nizozemske u suradnji sa svojim visokoobrazovnim ustanovama i prehrambenom industrijom. Cilj tog projekta je promicanje vrijednosti zdrave prehrane, širenje svijesti o štetnosti nezdrave prehrane, izučavanje psiholoških i socioloških učinaka nezdrave prehrane ali i raskrinkavanje globalnog problema proizvodnje i promicanja nezdrave hrane.

Šibenska Privatna gimnazija jedina je škola iz Hrvatske koja sudjeluje u tom EU projektu, a njeni učenici dio su tima srednjoškolaca iz ukupno jedanaest zemalja. To znači da će tijekom dvije godine koliko projekt traje posjetiti deset zemalja i biti domaćini vršnjacima iz Nizozemske, Belgije, Poljske, Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Turske, Grčke Portugala i Italije.

Privatna gimnazija s pravom javnosti, njeni učenici i profesori kandidirali su se za sudjelovanje u tom vrijednom projektu koristeći znanje i iskustva koja su stekli u srednjovjekovnom samostanskom vrtu sv. Lovre, službeno najljepšem školskom vrtu u Hrvatskoj, koji im služi kao učionica na otvorenom, a u kojem uzgajaju više od 150 vrsta začinskog i ljekovitog bilja.  

Šibenski gimnazijalci koji pohađaju Privatnu gimnaziju do sada su sudjelovali u ostvarivanju projekta „Food. Food for thought“ u Njemačkoj i Poljskoj. U njemačkom gradu Bade Reichenhallu predstavili su svoje vizije zdrave i prirodne ishrane filmom o osamdeset trogodišnjoj baki Bernardi Marasović iz Rupa koja se hrani zdravo i koristi u kuhinji samo ono što sama uzgoji na potpuno prirodan način u ekološki besprijekornom ambijentu pored Visovačkog jezera na rubu nacionalnog parka „Krka“. Iz njemačke su išli u Poljsku gdje su im domaćini bili učenici grafičko – tehničke škole iz Krakova. U toj školi šibenski su gimnazijalci nacrtali mural s kulturno povijesnim znamenitostima i prirodnim vrijednostima Hrvatske, a uspješno su ispunili i zadanu temu koja je bila izrada postera s hranom tipičnom za Hrvatsku i Dalmaciju. U Krakov su, osim toga, ponijeli i suvenirske uzorke šibenske tradicionalne pučke hrane – bajama, smokava, maslinova ulja, sira, usoljene ribe…

Zahvaljujući projektu oslonjenom na vrijednosti svog srednjovjekovnog samostanskog vrta šibenska Privatna gimnazija je dobila novčanu potporu od EU kojom će financirati deset putovanja u deset zemalja i dio troškova za organizaciju susreta sudionika projekta „Food. Food for thought“ koji će biti održan u Šibeniku od  5. do 8. svibnja.  

„Naši učenici koji su sudjelovali u ostvarivanju zadanih tema iz projekta „Foood. Food for thought“ u Njemačkoj i Poljskoj pokazali su da znanjem, općom kulturom i ponašanjem ni malo ne zaostaju za svojim vršnjacima. Istakli su se odličnim znanjem engleskog jezika, komunikativnošću i poznavanjem kulture zemalja domaćina, ali i nekim drugim znanjima koja izlaze iz okvira srednjoškolskog obrazovanja.“ – kazao nam je Zvonko Pešić ravnatelj Privatne gimnazije s pravom javnosti i koordinator sudjelovanja šibenskih gimnazijalaca u projektu „Food. Food for thought“. 

Šibenskoj javnosti opširnije informacije o ovom pažnje vrijednom postignuću Privatne gimnazije i Centra za odgoj „Sv. Lovre“ danas su na konferenciji za novinare predočili su ravnatelj Zvonkom Pešićem, profesorice Ivom Čeko i Bernardom Marasović te učenici Nika Ivić, Katarina Pavić i Antonio David.

Iz kategorije: Vijesti