Datum objave: 11. Travanj 2013

Večeras se u Tuzli otvara najveća izložba umjetničkih fotografija Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbu umjetničkih fotografija Roberta Andrejaša „Portret grada Šibenika“ u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli otvorit će veleposlanik RH u BiH, Tonči Staničić.                                                                                                                                                                                                                                                                                

„Portret grada Šibenika“,izložba fotografija kandidatmajstora umjetničke fotografije Roberta Andrejaša u okviru koje će biti izloženo 217 fotografija Šibenika snimljenih tijekom proteklih 35 godina i 47 metara dugi friz fotografija kamenih portreta s katedrale sv. Jakova, bit će otvorena večeras u 19 sati u „Međunarodnoj galeriji portreta“ kao najveća poratna izložba fotografija koja je ikada održana u Tuzli i ujedno najveća izložba umjetničkih fotografija grada Šibenika. Izložbu koja je postavljena u renomiranoj i uglednoj Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli otvoriti će, prema najavama, veleposlanik RH u BiH, Tonči Staničić. Osim njega dolazak na otvorenje izložbe koja ima status iznimnog kulturnog događaja ne samo u Tuzli nego i u BiH, potvrdili su Davor Zujić konzul RH u Konzularnom predstavništvu Tuzla, Matija Bučar, ataše za kulturu Republike Slovenije, Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku i urednica radioničkog programa Međunarodnog dječjeg festivala Antonija Modrušan, ravnateljica šibenske galerije likovnih umjetnosti „Kreševan“ i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Zanimljivo je da „Portret grada Šibenika“ u Međunarodnoj galeriji portreta neće biti jedina izložba umjetničkih fotografija Šiebnika u Tuzli. Naime  u Galerija foto i kino kluba „Tuzla“postavljena je manja izložba umjetničkih fotografija Šibenika Roberta Andrejaša. U toj su galeriji predstavljena 73 zasebna rada pa nije pretjerano reći da narednih nekoliko tjedana u umjetničkom smislu glavni grad Tuzlanskog kantona neće biti Tuzla nego Šibenik.
Pripreme za ove dvije izložbe bile su iznimno složene, a što su utori postava te Zrinka i Robert Andrejaš te recenzenti Zdenka Bilušić, Srdjan Vukadinović i Zlatko Duki učinili možete vidjeti na fotografijama iz Tuzle koje portal šibeniknews.com odnosno mok.hr ekskluzivno objavljuje.
Fotografije Roberta Andrejaša podijeljene su u 55 „prozora“ s pogledom na Šibenik, a posebnu pozornost privlači 47 metara dugi friz fotografija kamenih portreta i statua s katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Izložene fotografije zboru su najboljih svjetlopisa koje je tijekom proteklih 35 godina u Šibeniku snimio Robert Andrejaš, producent na Radio televizije Tuzlanskog kantona u Tuzli, asistent za užu umjetničku oblast produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, kandidat za majstor umjetničke fotografije i zaljubljenik u Šibenik i njegove vedute.
Međunarodna galerija portreta, jedna od najuglednijih kulturnih institucije u BiH, 1964. godine osnovali Mevludin Ekmečić i Ismet Mujezinović kao galeriju specijaliziranu za istraživanje, prezentaciju i valorizaciju likovne teme – portreta. Ona u svom fundusu posjeduje preko 4500 djela eminentnih domaćih i inozemnih slikara, Šibenik je prvi grad čiji će „portret“, kojeg tvori mozaik umjetničkih vizija Roberta Andrejaša, u njoj izložen.  
Dio svog iznimno uspjelog i umjetnički zrelog šibenskog opusa Robert Andrejaš je prošle godine izložio u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku tako da šibenski ljubitelji umjetničke fotografije znaju o kakvom je autorskom pristupu riječ.
Treba naglasiti da je Robert Andrejaš razvio vlastiti stil snimajući vedute Šibenika, njegovu arhitekturu i neobične vinjete svakodnevice pa bi bilo dobro da njegova tuzlanska izložba što prije bude postavljena i u Šibeniku.
 

Iz kategorije: Vijesti