Datum objave: 10. Travanj 2013

FOTO:Kako je Šibenik "gorio" prije 30 godina zbog poništene utakmice Šibenka-Bosna

Diana Ferić
Diana Ferić

Košarkaški savez Jugoslavije poništio utakmicu „Šibenka“ – „Bosna“, Šibeniku oduzeo titulu prvaka države, suspendirao sportsku dvoranu na Baldekinu i doživotno iz košarke protjerao suca Iliju Matijevića.                                                                                                                                                                                                      

Vijest da je Košarkaški savez Jugoslavije poništio treću, odlučujuću utakmicu doigravanja prvenstva države „Šibenka“ : „Bosna“ koja je odigrana dan ranije, stigla je u Šibenik oko 11 sati i 30 minuta. Prvi je za nju saznao trener „Šibenke“ Vlado Đurović kojem se iz Beograda sa sjednice Predsjedništva KSJ telefonom javio zadarski košarkaš Giusepp Gjergja. Đurović je vijest odmah prenio Šimi Šupi predsjedniku Kluba navijača „Šibenke“ koji je u restoranu „Uzorita“ upravo ručao s književnikom Miljenkom Smojom i Tončijem Kerumom urednikom splitskog humorističkog lista „Berekin“

Šime Šupe se odmah konzultirao s potpredsjednikom Kluba navijača  Krešom Brajkovićem i osnivačima Kluba navijača Šibenke Stipom Stošićem Andrijašem, Eugenom Kovačem Mimom i Boškom Slavicom. Pala odluka da se ne priznaju zaključci Predsjedništva KSJ i da Šibenka neće igrati novu utakmicu ali nisu željeli da to bude samo njihov osobni stav nego stav svih navijača pa su ih odlučili pozvati ih na Poljani da se izjasne. Iako je bio izvješen samo jedan jedini plakat odaziv je bio masovan. Val revolta zahvatio je cijeli Šibenik, a stavove čelnika Kluba navijača „Šibenke“ podržali su ne samo navijači nego i sve tadašnje šibenske društveno političke organizacije: Općinski komitet Saveza komunista, Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine i Socijalističkog saveza radnog naroda, Skupština općine Šibenik, Savez fizičke kulture i SIZ fizičke kulture. U to vrijeme bio je to hrabar potez. Šibenske dužnosnike predvodio je predsjednik SO Šibenik Dane Sekso, a podršku je dobio i s masovnog skupa šibenskih studenata u Zagrebu. Tek sutradan nakon masovnog prosvjeda na Poljani i dostojanstvenog prijema kojeg je Dane Sekso organizirao u Velikoj gradskoj vijećnici za sve košarkaše i članove Izvršnog odbora KK „Šibenka“ stigla je podrška Košarkaškog saveza Hrvatske i gotovo osam tisuća hrvatskih sportaša koji su potpisali peticiju protiv odluke Košarkaškog saveza Jugoslavije. Tijekom prijema u Velikoj gradskoj vijećnici Šibenčani su ispunili Trg Republike i stali rame uz rame sa svojim sportskim junacima ali i općinskim čelnicima koji su imali hrabrosti stati u obranu časti i dostojanstva Šibenika, njegovih građana i sportaša.
O poništavanju utakmice „Šibenka“ – „Bosna“ 10. travnja 1983. godine politička su sučeljavanja trajala sve do raspada Jugoslavije 1993. godine, a sportska i navijačka traju i dan danas.
Šibenik i Šibenčani pokazali su 9. travnja 1983. godine koliko su dostojanstveni u pobjedi, a 10. travnja 1983. godine koliko su složni i odlučni u obrani časti i dostojanstva svog Šibenika.

Sve o tome kako je i zašto poništena utakmica „Šibenka“ – „Bosna“ i zašto je „Šibenki“ 10. travnja 1983. godine oduzeta titula prvaka države, kome je smetala šibenska kapa i njena simbolika, zašto su šibenske navijače i Šibenčane nazvali teroristima i koji su bili pravi uzroci svega onoga što se oko košarke, Šibenika, „Šibenke“ i šibenskih navijača događalo između 1980. i 1988. godine možete pročitati u novom broju časopisa „Šibenik tim“ koji će u subotu 13. travnja biti u prodaji u trgovinama „Djela“, a od ponedjeljka 15. travnja na svim kioscima „Tiska“.

Stanko Ferić
Fotografije: Ante Baranić (sva prava pridržana i zaštićena, preuzimanje, kopiranje i korištenje moguće je samo uz suglasnost autora)
 

Iz kategorije: Vijesti