Datum objave: 09. Travanj 2013

Župan Pauk:Zašto se ministar Maras nije raspitao o poduzetništvu u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninski župan Goran  Pauk zamjerio je na današnjoj konferenciji za novinare Gordanu Marsu, ministru  poduzetništva i obrta, da govorio o poduzetništvu Šibensko – kninske županije, a da se nije udostojio posjetiti županijske institucije koje na tome rade i od njih dobiti  dobiti relevantne podatke. Župana je na istup potaknula jučerašnja  konferencija za novinare koju su u Šibeniku održali ministar Maras i kandidatkinja za županicu SDP-HNS-HSLS-HSU Anita Bara. Ministar je tom prilikom izjavio kako smatra da bi Županija trebala snažnije stati iza lokalnih poduzetnika. „Izuzetno mi je drago što ministar Maras već treći put dolazi u Šibenik i daje potporu obrtništvu i poduzetništvu, ali kako je daje kad nijednom nije posjetio ni jednu potpornu instituciju, ni gospodarsku i obrtničku komoru, niti JU Regionalan razvojna agencija, osim zone Podi“, kazao je župana na današnjoj konferencijiza novinare.

Da je ministar posjetio potporne institucije, kazao je župan, vidio bi mjere koje provodimo, broj poduzetnika koji se obraćaju, vidio bi da JU Regionalna razvojna agencija  Šibensko-kninske županije i iz njegova ministarstva koristi dio sredstava za provedbu edukacije i sufinanciranje izrade poslovnih planova. Bio bi upoznat koliko županija svojih izvornih prihoda odvaja za poticanje poduzetništva kroz subvencioniranje kamata, izdvojenih jamstava, marketinške aktivnosti, registraciju i pokretanje poslovanja, osposobljavanje poduzetnika i dr.

Župan je istaknuo da Županija otvara mogućnost daljnjeg razvoja gospodarstva provođenjem plinofikacije, ulaganja u cestovnu infrastrukturu i obrazovanje.

U razdoblju od 2009. do 2012. samo iz izvornih sredstava Županija je sufinancirala kamatnu stopu poduzetnicima u ukupnom iznosu od oko 3 milijuna kuna.

 

Županija zajedno s resornim Ministarstvom, a dijelom i samostalno provodi programe kreditiranja malog gospodarstva. Provedbom četiriju kreditnih projekata  preko pet poslovnih banaka  u razdoblju od protekle četiri  godine plasirano je ukupno 43.886.500 kuna za realizaciju 120 poduzetničkih projekata.

 

Osim toga, za poduzetničke projekte u poljoprivredi u proteklom četverogodišnjem razdoblju za 60 poljoprivrednih projekata odobreno je kredita u iznosu od oko 13.087.494  kuna te je izdano jamstava u ukupnoj vrijednosti oko 5  milijuna kuna za 39 korisnika.

Županija je od 2009. do 2012., sukladno godišnjim županijskim programima poticaja gospodarskih subjekata, dodijelila poticajna sredstava za razvoj malog gospodarstva kroz sufinanciranje marketinških aktivnosti i troškova osnivanja odnosno pokriće dijela troškova registracije i pokretanja poslovanja u iznosu od oko milijun kuna  kuna obrtima, tvrtkama i proizvodno uslužnim zadrugama. Natječaj se provodi kontinuirano i otvoren je do 1. prosinca 2013. godine, kako je istaknula Marlena Flojgl, pročelnica Upravnog ureda za gospodarstvo.

Poduzetnicima se, kazao je župan, omogućava  reprogramiranje kredita i time im se pomažu da opstanu i to svima, bez pristranosti. Kao jedan od argumenata  za župana je i to da na natječajima pokušavaju angažirati domaću građevinsku  operativu, a za njega je bitno i to što Županija potiče i prekvalifikaciju radnika omogućavajući im da dođu do posla, a županijskim tvrtkama do potrebne radne snage.

Župan  Pauk je izjavio i kako mu je drago što je Ministar Maras obišao područja od posebne državne skrbi u Šibensko – kninskoj županiji te da podržava obećanje da će pomoći drniškoj tvrtki Drnišplast te od njega očekuje da u skoro vrijeme to obećanje i ispuni.
 

Iz kategorije: Vijesti