Datum objave: 08. Travanj 2013

Marinkovićevu Gloriju u HNK Šibenik nose i dvoje mladih šibenskig glumaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Kazališna predstava Glorija, koju je u povodu stote godišnjice rođenja velikog hrvatskog književnika Ranka Marinkovića,Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku postavilo je na scenu, a bit će premijerno biti izvedena u četvrtak 11. travnja, bila je tema današnje konferencije za novinare u HNK Šibenik. Redatelj predstave Zoran Mužić, inače Šibenčanin, kazao je kako mu je bila velika želja, postaviti Gloriju baš u Šibeniku. „Među ostalim razlog su i dvoje mladih glumaca koji su sada u stalnom angažmanu Jakov Bilić i Franka Klarić, koji bi tu podjelu mogli igrati bilo gdje u Hrvatskoj“. Kazališne potencijale Šibenika treba osvijestiti i oživjeti, jer Šibenik ulaskom u Europsku uniju postaje kulturno središte, dodao je Mužić o razlozima postavljanja Glorije u Šibeniku. Mnoge su kazališne interpretacije Glorije bile drugačije nego što je to Marinković napisao, što neće biti slučaj sa šibenskim uprizorenjem tog teksta“, naglasio je redatelj danas na konferenciji za novinare., kako javlja Radio Šibenik. U Gloriji nastupa i doajen hrvatskog glumišta Špiro Guberina, koji je svoje glumačke početke imao upravo u Šibeniku.
U predstavi još glume Joško Ševo, Siniša Popović, Mate Gulin, Anđelko Babačić, Jasminka Antić i Dragan Veselić.
„Počeo sam ovdje kao glumac amater, igrao sam slugu, a dogurao sam do biskupa! Drago mi je da se taj krug opet ovdje zatvara, jer jedinu scenu koju imam je scena s dvoje mladih glumaca, te na neki način u toj sceni oni počinju, a ja završavam“, rekao je danas Špiro Guberina.
Marinovićeva Glorija od prvog je uprizorenja 1955. godine u Zagrebu uvijek izaziva pozornost javnosti, jer problematizira odnos pojedinca i normi institucije, odnosno Crkve.
Scenografiju Glorije osmislio je Branko Lovrić Caparin, kostime Sara Lovrić Caparin, glazbu je izabrao Pavao Mašić, a svjetlo za predstavu oblikovao je Joško Bakula. Glorija će u Šibenskom kazalištu, nakon premijere, reprizno biti izvedena u petak 12. travnja i subotu 13. travnja. Reprizne izvedbe najavljene su i za kraj travnja te početak svibnja, prenosimo s portala Radio Šibenika.

FOTO: www.radiosibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti