Datum objave: 08. Travanj 2013

Utvrđuje se kako klimatske promjene utječu na otoke i obalu u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Utjecaj klimatskih promjena na obalno područje Šibensko – kninske županije bit  će uključen u Plan integralnog upravljanja obalnim pojasom koji financira Svjetski fond za okoliš (GEF), a bit će izrađena u suradnji s Plavim Planom iz Nice i Centrom za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija iz Splita.

S tim u vezi danas se u Šibenku održava prva od tri radionice koje okupljaju sve dionike na koje s odnosi ta tema od otočnog i obalnog stanovništva, lokalnih samouprava do Ministarstva zaštite okoliša. Skup je pozdravio šibensko – kninski župan Goran Pauk, a na otvaranju su govorili Antoine Lafitte iz Plavog Plana i Željka Škaričić ravnateljica CRA/PPA. Istaknuto je kako Šibensko – kninska županije nije slučajno ušla u taj program te da je za to više razloga, od njene razvedene obale i brojnih otoka na koje klimatske promjene imaju poseban utjecaj do toga što je nužna pomoć u razvoju. Organizatori su zadovoljni jer su se radionici odazvali i predstavnici države i lokalnih uprava, mjerodavnih institucija, ali i predstavnici mjesnih odbora šibenskih otoka, turističke djelatnosti i slično. Važno je, kako su naglasili da u analizi klimatskih promjena koje nastaju sudjeluju svi na jednak način te da stanovnici na otocima i obali shvate da će se klimatske promjene nužno odraziti na djelatnosti kojima se bave pa i njihov život općenito.
Prema analizama koje su izrađene u Hrvatskoj na pet mjernih postaja u posljednjih 20 godina temperatura zraka porasla je za 2,5 stupnjeva, a količina oborina se smanjila. Prema projekcijama za razdoblje od 2050. do 2050. godine razina mora uz hrvatsku obali podići će se od 80 do 90 centimetara i doći će do daljnjeg povećanja temperature što će se na neke aspekte života odraziti negativno, a na neke, poput turizma, pozitivno.

Projekt "Integracija učinaka klimatskih varijabilnosti i promjena u integralno upravljanje obalnim područjem" osim u Hravtskoj provodi se u još 7 zemalja na Mediteranu.

Iz kategorije: Vijesti