Datum objave: 06. Travanj 2013

Zašto je isplativa donacija političkim strankama u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

"Zaboravite  lutriju, ulažite u HNS, HDZ i SDP!", naglašava se u analizi koja je objavljena na integrityobservers.eu. Pokazala da je najveća vjerojatnost da ćete uz zaradu povratiti uloženi novac je ako financirate HNS, kod kojeg je ta vjerojatnost cijelih 50 posto, odmah iza HNS-a su HDZ, HSU i SDP! Analizu je provela udruga Partnerstvo za društveni razvoj, koristeći službena izvješća stranaka i bazu podataka javne nabave, prenosimo s portala index.hr.

Analiza je pokazala da su HDZ-ovi financijeri sklopili ukupno 200 ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od skoro 800 milijuna kuna, a iza njih su HNS ovi poklonici  sa 122 ugovora i ukupno 271.787.1029,41 kuna te SDP ova grupa poduzetničke podrške sa 130 ugovora i nešto manjim prinosom u iznosu od 156.249.651,58 kuna.

Sumnjivi IDS i HDSSB

Istovremeno ako tvrtke žele uložiti  u političku stranku i zaraditi, a da to nitko ne zna, onda su im najsigurnije opcije IDS i HDSSB, koji nemaju prijavljenih donacija, što je teško vjerovati, s obzirom na okolnosti, naglašava se u analizi.

Prema izvješćima o financiranju stranaka objavljenim na njihovim web stranicama, HDSSB i IDS nisu financirani od strane pravnih osoba jeku predizborne kampanje 2011 godine. Pri tome HDSSB nema prijavljenu niti jednu donaciju za 2010, 2011. i 2012. godinu. No, s obzirom na političku kontrolu koju HDSSB ima nad istokom države teško je povjerovati da baš niti jedna pravna osoba nije financirala niti jednu predizbornu aktivnost HDSSB-a, pogotovo ako se uzme u obzir da je Drago Tadić, jedan od suvlasnika i direktor najveće tvrtke u tom području Osijek Koteks uhićen pri pokušaju davanja mita sucima Vrhovnog Suda u predmetu šefa HDSSB-a Branimira Glavaša, stoji u  analizi.

S druge strane IDS, kao apsolutni vladar Istre već dva desetljeća, te član vladajuće Kukuriku koalicije isto tako nema prijavljenu niti jednu donaciju trgovačkih društava u 2011. i 2012. godini dok je financiranja u 2010. godini bilo.

Sudjeluju u vlasti, a nitko ih ne financira!?

"Naravno da je teško povjerovati da netko tko obnaša i zakonodavnu i izvršnu vlast u većini lokalnih zajednica u Istri te sudjeluje u vlasti na državnoj razini nema financijera među pravnim osobama. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Istra doprvak prema BDPu po glavi stanovnika u Hrvatskoj (odmah iza grada Zagreba)", stoji u zaključcima analize. 

Iz kategorije: Vijesti