Datum objave: 06. Travanj 2013

PRENOSIMO:Huliganska skupina Mirmidonci - problem i u zatvoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Četvorica članova huliganske skupine  skupine koja se u Šibeniku naziva “Mirmidoncima”, dane istražnog zatvora koji im je određen na osnovi optužnice šibenskoga Županijskog državnog odvjetništva za kaznena djela ropstva, odnosno protupravno oduzimanje slobode, provode u istoj ćeliji Zatvora u Šibeniku, piše Slobodna Dalmacija.
Taj je kuloarski podatak, koji do zatvaranja ovog broja “Slobodne” nismo uspjeli i službeno potvrditi unatoč odaslanim upitima Ministarstvu pravosuđa i Upravi za zatvorski sustav, izazvao čuđenje nekih Šibenčana. Drže da je pripadnike huliganske skupine trebalo razdvojiti i onemogućiti im međusobnu komunikaciju barem dok traje istraga o slučaju zatočenja i zlostavljanja dvojice mladića, 17-godišnjeg maloljetnika iz Šibenika i punoljetnog M.K., u kabini na šibenskom kupalištu Jadrija u ljeto prošle godine, te ponovnu otmicu i zatočenje M.K. krajem studenoga prošle godine.
Provale i tučnjave
Kaznena djela su, smatraju, preozbiljna da bi se bilo što prepustilo slučaju. Ipak, čak i u slučaju da je “Mirmidonce” smjestila u istu ćeliju, uprava šibenskog zatvora, upućeni smo u pravničkim krugovima, ne bi prekršila ni jedan zakonski propis. Osnova zbog koje im je produžen pritvor, odnosno određen istražni zatvor, nije opasnost od utjecaja na svjedoke ni opasnost od utjecaja jednih na druge, nego opasnost od ponavljanja kaznenog djela ili počinjenje težeg kaznenog djela za koje je, prema zakonu, moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu. 

Inače, pripadnici “Mirmidonaca” i do sada su bili često viđeni “gosti” u šibenskom zatvoru budući da je uglavnom riječ o počiniteljima cijelog spektra kaznenih djela, od provala i krađa do tučnjava i, općenito, remećenja javnog reda i mira, ali i kaznenih djela počinjenih u prometu. Od dobrih poznavatelja zatvorske svakodnevice može se čuti kako se te mlade ljude, od kojih su tek rijetki stariji od 25 godina, doživljava kao osobe s kojima nitko od zatvorenika ne želi imati posla, ali se među okorjelom zatvorskom “klijentelom” poštuje njihova povezanost i odanost skupini. 

Klone ih se osobito oni koji su se iza rešetaka našli zbog kaznenih djela silovanja ili spolnog iskorištavanja djece jer ih “Mirmidonci”, kažu naši izvori, ne mogu podnijeti. Naročito su “alergični” na Dragana Paravinju koji odslužuje kaznu zatvora od 40 godina za pokušaj silovanja i ubojstvo maloljetne Drnišanke Antonije Bilić, pa mu svaki od pripadnika skupine, koja je dobila naziv po Ahilovu mitološkom plemenu, na bilo koji način nastoji zagorčati život. 

Svi zatvorski čuvari, doznajemo, znaju za to i na oprezu su kada su u pitanju situacije u kojima se “Mirmidonci” mogu, eventualno, susresti sa zatvorenicima s njihove liste omraženih, pa i Paravinjom. Takve se prilike ne dopuštaju kako ne bi došlo do incidenta, upućuju nas nekadašnji zatvorski “insajderi”, koji dodaju da se mlađi zatvorenici, pa i “Mirmidonci”, kada god je moguće, bave tjelovježbom, prenosimo iz Slobodne Dalmacije. 

Iz kategorije: Vijesti