Datum objave: 04. Travanj 2013

Pogledajte što će Estonci graditi u Kalebovoj luci u Rogoznici

Diana Ferić
Diana Ferić

Da mogućnost dolaska kompanije Donalda Trumpa, Hilton hotela ili neke druge svjetski poznate hotelske tvrtke u Rogoznicu nije puka tlapnja potvrdila je današnja prezentacija izgradnje turističke zone na lokaciji Zatoglav u Kalebovoj luci u Rogoznici u koju 100 milijuna eura ulaže fond Trigon kapital iz Estonije, a trebala bi biti izgrađena za tri do pet godina.

Taj se turistički kompleks gradi u neposrednoj blizini lokacije na kojoj je bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić sistematski provodila veliku akciju rušenja bespravno izgrađenih objekata, a zemljište su investitori  otkupili nakon rušenja i prije nego što je taj prostor urbaniziran.

Projekt  turističkog kompleksa u T1 zoni novinarima i općinskim vijećnicima predstavili  su danas u Rogoznici Ulo Adamson, predsjednik uprave tog fonda, Martin Rekor, voditelj odjela za razvoj nekretnina i Sandra Jakelić, načelnica Općine Rogoznica, neposredno nakon što su općinski vijećnici prihvatili izmjene i dopune Prostornog plana Općine Rogoznica i time omogućili njegovo ostvarenje koje se, kako je kazala Sandra Jakelić, priprema već pet godine. Odala je priznanje investitoru što je imao toliko strpljenja i razumijevanja za sve postupke oko usklađivanja prostorne dokumentacije koje je trebalo obaviti.

Ulo Adamson je uzvratio komplimentima kada je kazao kako su u Hrvatskoj prisutni od 2006. godine i da su od početka znali da je Hrvatska, s obzirom na svoje prirodne ljepote, za ulaganje poželjnija i od Italije i od juga Francuske.

Investitori iz Estonije  će na površini od 20 hektara u dvije faze izgraditi turističke sadržaje – hotele, vile, i depandanse te prateće sadržaje koji će imati najmanje 4 zvjezdice ukupnog kapaciteta 1 500 ležajeva. U prvoj fazi izgradit će hotel sa 150 soba , vilama i depandansama, a cilj im je da on radi i ima goste tijekom cijele godine. Projekt je izradio arhitektonski ured Aalto iz Splita koji je predstavio prva urbanistička rješenja te buduće turističke zone.

Istaknuli su i da će za njezino infrastrukturno opremanje, budući da je riječ o lokaciji na kojoj nema infrastrukture, biti potrebno najmanje 4 milijuna eura. Veći dio se već nalazi u planovima Općine Rogoznica,a računaju i na dogovor s investitorima oko ulaganja u infrastrukturu na temelju kojih bi onda bili oslobođeni komunalnih doprinosa, kako je potvrdila Sandra Jakelić. Investitori su potvrdili da taj turistički kompleks neće biti „u žici“ i izdvojen iz lokalne sredine već da im je cilj upravo razviti tu međusobnu komunikaciju. Bit će od mora udaljen oko 300 metara i tvrde da će po svom izgledu i uklopljenosti u okoliš biti jedinstven u Hrvatskoj. Nakon što izgrade te turističke objekte neće ih prodati nego će ih dati na upravljanje jednoj od svjetski priznatih hotelskih tvrtki koja ponudi najbolje uvjete.

Sandra Jakelić je naglasila da je gradnja takvog turističkog kompleksa biti značajna za Općina Rogoznica koja sada nema takve smještajne kapacitete usmjerene na hotelske goste već njezina ponuda počiva na nautici i privatnom smještaju, ali unatoč tome su četvrti u Šibensko – kninskoj županiji po ostvarenom turističkom prometu.

Taj se turistički kompleks gradi u neposrednoj blizini lokacije na kojoj je bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić sistematski provodila veliku akciju rušenja bespravno izgrađenih objekata, a zemljište su otkupili nakon rušenja i prije nego što je taj prostor urbaniziran.

Trigon kapital osnovan je u Estoniji 1994. godine, a bave se gradnjom i prodajom nekretnina u Baltičkim zemljama i Rusiji.
 

Iz kategorije: Vijesti