Datum objave: 03. Travanj 2013

ANITA BARA: Zdravstvo su urušili „pilići iz Sanaderova inkubatora“ !

Diana Ferić
Diana Ferić

Anita Bara kandidatkinja koalicije SDP – HNS – HSLS - HSU prozvala je na današnjoj konferenciji za novinare HDZ i na lokalnoj i na državnoj razini ili kako ih je nazvala „piliće iz Sanaderovog inkubatora“ da nemaju moralno pravo sebe sada pokazivati spasiteljima zdravstva u Hrvatskoj niti kritizirati ministra zdravlja Rajka Ostojića jer on pokušava sanirati „njihove ruševine“.

Upozorila je kako je lokalni HDZ –a kada je početkom devedesetih godina došao na vlast prvo što je u šibenskom zdravstvu napravio  bilo odustajanje od već gotovog projekta gradnje šibenske kirurgije i popratnih zdravstvenih sadržaja za što su građani Šibenika samodoprinosom izdvojili tadašnjih 14 milijuna njemačkih maraka. „Taj su novac dali šibenskim poduzećima kao pozajmice od kojih su neka propala, a s njima i ta sredstva. Ne znam da je za to itko odgovarao“, istaknula je Anita Bara.

Umirovljeni šibenski pedijatar, prof.dr.sc Eugen Stoini, predavač na Visokoj zdravstvenoj školi u Zagrebu i docent Medicinskog fakulteta u Rijeci govorio je na današnjoj konferenciji za novinare o potrebi osnivanja Studija sestrinstva u Šibeniku kao imperativu današnjeg vremena u kojem je nužno da se medicinskim sestrama osigura da dobiju diplomu prvostupnica. „Veleučilište u Šibeniku je, koliko mi je poznato, nešto na tome radilo, ali ne znam zašto taj projekt nije provede. Vjerojatno zbog toga što je skup jer u Šibeniku nema dovoljno znanstvenog kadra koji bi predavao na tom studiju. Znam jedino da sa mnom nije nitko u vezi s tim kontaktirao“, zaključio je dr. Stoini.

Koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU zalaže se za otvaranje takvog studija u Šibeniku kako bi se medicinskom osoblju omogućilo da se školuje kako, kada Hrvatska uđe u EU, njihov rad ne bi bio manje vrijedan. U njihovom izbornom programu je izgradnja nove bolnice s naglaskom na razvoj zdravstvenog turizma, druga faza izgradnje Zavoda za javno zdravstvo, opremanje ambulanta u primarnoj zaštiti i niz drugih poboljšanja zdravstvenih usluga.

Petar Mišura, kandidat  za podžupana Šibensko – kninske županije predstavio je kratko program izgradnje i dogradnje osnovnih i srednjih škola u Županiji po principu javno privatnog partnerstva kao jedinog modela nakon što se ti objekti više ne financiraju iz državnog proračuna.

Iz kategorije: Vijesti