Datum objave: 02. Travanj 2013

Prof.dr. sc Zora Zuckerman:Kako se riješiti obuzetosti?

Diana Ferić
Diana Ferić

Robovanje novcu uzrokuje gotovo sva takozvana obuzeta ponašanja ili ovisnosti u današnjem društvu i takvo okruženje prati i djecu u njihovom odgoju i odrastanju istaknula je prof. dr. sc. Zora Zuckerman na večerašnjem predavanju u Šibeniku pod nazivom  “O odgoju ili kako male stvari dovode do krupnih posljedica  -neuspjeh u školi, maloljetnička delikvencija, razne forme ovisnosti”koje je organizirao Šibenski građanski forum.

"Tradicionalni odgoj smo napustili, a nismo pronašli adekvatnu zamjenu za njega. pa su se i roditelji i djeca našli u vakuumu ", kazala je naglašavajući kako ne postoje ni društveni mehanizmi koji bi na to odgovorili te da se stručnjaci u školama umjesto da rješavaju probleme odgoja djece ponašaju kao bogovi na Olimpu". Po njezinom mišljenju obuzeta ponašanja kod djece i adolescenata javljaju se uglavnom zbog jakog utjecaja vršnjaka. Upozorila je kako sui mladi ljudi izloženi brojnim manipulacijama,a da je najvažnije usaditi im istinske životne vrijednosti kojima će kročiti kroz život.

Iznijela je i alarmantan podatak da je u Europi čak 10 milijuna mladih napustilo srednjoškolsko školovanje, a osnovni razlog je gubitak samopouzdanja. U svom predavanju govorila je os mnogim obuzetostima od obuzetostima kockom i drogom do obuzetostima kupovinom, seksom, drugom osobom ili žudnjom za hranom koje treba znati prepoznati da bi ih se riješili.

Iz kategorije: Vijesti