Datum objave: 29. Ožujak 2013

Kršine će ipak biti kamenolom za vađenje arhitektonskog kamena

Diana Ferić
Diana Ferić

Kršine u Dubravi koristit će se  za vađenje arhitektonskog kamena. Vlast Šibensko - kninske županije ipak je popustila i uvažila zahtjev Grada Šibenika da se istražno polje "Kršine"  na području Dubrave ne zatvori već je u najnovijim izmjenama Prostornog plana Županije dobilo status eksploatacijskog polja za  arhitektonski  kamen. "Uvažili smo prijedlog Grada Šibenika i izašli im u susret kad tako žele taj kamenolom", objasnio je župan Goran Pauk.  

Nasuprot šibenskoj gradskoj vlasti  koja je inzistirala na tom kamenolomu kao razvojnom programu i projektu koji donosi radna mjesta županijska vlast se sve vrijeme  pozivala na Studiju o korištenju kamena i količinama primjerenim za Šibensko-kninsku županiju prema kojoj se Županija opredijelila  da kamenolomima Kršine, Magličinac i Ljubljana više ne daje koncesiju. Smatrali su i da nije točno da taj kamenolom neće smetati mještanima Dubrave. 

Međutim čelni ljudi Grada Šibenika to nisu prihvaćali pa je Gradsko vijeće prije godinu dana donijelo odluku kako to mora biti kamenolom za arhitektonski kamen. Obrazloženje je bilo da su na tom  području otkrivene isplative količine kvalitetnog arhitektonskog kamena te da je njegova  eksploatacija gospodarski i razvojni interes Grada Šibenika. Zahvaljujući tom kamenolomu tvrtka Batolit,  u kojoj je ruski kapital,  trebala bi na Podima izgraditi pogon   za obradu i oblikovanje  arhitektonskog kamena   te zaposliti 50 - tak radnika. 

U Gradu ističu i da je eksploatacija arhitektonskog kamena ekološki  daleko manje štetna od eksploatacije tehničkog kamena jer nema miniranja, buke i prašine tako da taj kamenolom ne bi treba smetati mještanima Dubrave dio kojih ipak nije za to.  

Iz kategorije: Vijesti