Datum objave: 28. Ožujak 2013

KULTURALJKA:Kako do prostora za aktivnosti mladih?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nedostatak prostora za različite aktivnosti najviše smeta mlade Šibenčane koji jako dobro znaju što bi i kako trebalo napraviti, kako  je pokazala i večerašnja prezentacija  njihovih radova pristiglih  na natječaj koji je objavila šibenska udruga Pokretači alternativnog razvoja kulture (P.A.R.K.), organizirana u Gradskoj knjižnici,a odazvali su joj se i  gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović, njegov zamjenik Franko Vidović te pročelnici upravnih odjela Živana Podrug, Ivana Bujas Rupić i Ivan Živković.  

Dvije srednoškolke, učenice drugog razreda  i dvije mlade visoko pobrazovane stručnjakinje koje su se nakon fakulteta vratile živjeti u rodni grad prikazale su svoje viđenje prostora koji bi mladima treba biti na raspolaganju od skateparkova, bikeskills parkova i biciklističkih staza  do  klubova u kojima bi se slušala alternativna glazba.

Mlada inženjerka morskog ribarstva Petra Perkov ukazala je na zapuštene  prostore na  Vidicima i Šubićevcu,  Jamnjaku koji bi se  mogli dati mladima za njihove sadržaje, a Šibennčanka Milena Grudić koja je završila primijenjenu umjetnost predstavila je svoj projekt šibenskoj muzeja ulične umjetnosti koji priprema i za koji su zaiteresirani, kako je kazala i neki umjetnici koji rade u najvećim europskim gradovima i u SAD - u. Ines Rudan, potpredsjenica P.A.R.K. - a kazala je kako je nedopustivo da mladi u Šibeniku nemaju svoj prostor dok brojne vojarne i bivše kinu dvorane zjape prazne. Istaknula je i da se sedam udruga maldih u Šibeniku udružilo oko rješavanje tog problema.
Šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović u svom obraćanju mladima rekao je kako su njihve primjedbe opravdane te da grad mladima uglavnom nudi programe u turističkoj sezoni. "Izgubljeno je puno vremena, a da ništa nije napravljeno. "Mlijeko je proliveno", a da zbog toga nitko nije  odgovarao. Mi smo jednu megalomansku ideju vezanu za uređenje kina Odeon sveli na razumnu mjeru i taj će prostor biti uređen kao multimedijalni centar s više nego trostruko manje novca", najavio je gradonačelnik istaknuvši nekoliko puta da su vrata gradske uprave za mlade uvijek otvorena.  

Zamjenik gradonačelnila Franko Vidović istaknuo je kako je  i on kada je bio mlad slušao Franka Zappu i druge rockere te da je tada i njima nedostajao prostor za slušanje takve glazbe. Pozvao je mlade da gradskoj upravi ponude konkretne programe i da će dobiti potporu, a kada je riječ o  dodjeli prostora ogradio se da ga grad nema puno u vlasništvu i da najam diktira tržište. Mladi u publici tražili su izravniji odnos i kontakt s gradskom upravom.

Na večerašnjoj prezentaciji sa svojim je stihovima o životu u Šibeniku nastupio i Josip Građanin.

P.A.R.K. u subotu, 30. ožujka  organizira veliki koncert pod  šatorom na prostoru bivše tvornice TEF, a nastupit će neke od najkvalitetnijih alternativnih glazbenih imena iz regije, kako je najavio Igor Bergam, predsjednik te udruge. To su  kultni osječki punkeri 'Gužva u 16-ercu, najboljih srpskih rock bendova u zadnjih 20 godina - 'Kanda, Kodža i Nebojša',a  zvijezde večeri bit će  popularni 'Damir Urban' i njegov bend '4' koji će promovirati svoj novi album. Za after party do ranih jutarnjih sati pobrinut će se  regionalni DJ kolektiv 'Balkan's Hi Fi'.
Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 60 kuna mogu se nabaviti u  caffe barovima Domald i Vino&Ino u Šibeniku, a na ulazu na koncert cijena ulaznice će iznositi 80 kuna

Iz kategorije: Vijesti